Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest till 03 i sommar

I sommar kan det bli tilllåtet för krogarna att ha öppet till klockan 3 på helgerna. En politisk majoritet är positiv till förslaget. Polisen ger kalla handen och befarar mer fylla och våld.

Annons

Frågan om att låta krogarna i Västerås ha öppet till längre än klockan 2 har debatterats till och från. Individ- och familjenämnden vill nu på försök i ett år låta restaurangerna få serveringstillstånd en timme längre fredag och lördag samt natt före helgdag.

Krögarna måste visa att de arbetar aktivt mot narkotika och har vakter som jobbar för att minska våldet i köerna.

– Det kräver extra tillsyn och följer inte krogarna bestämmelserna så är det klockan 2 som gäller. På så vis kan de seriösa krogarna som har vakter få ha öppet till klockan 3, säger Staffan Jansson (S), ordförande i individ och familjenämnden.

Varför är det så viktigt att låta krogarna ha öppet till senare?

– Levnadsmönstret i stan har förändrats. Västerås har gått från att vara en bruksort till att vara en studentstad och en mer kunskapsorienterad kommun. Vi anpassar oss också till andra städer i regionen, säger Staffan Jansson.

Individ- och familjenämnden vill utreda effekterna av att förlänga öppettiderna på stadens krogar. Alla partier utom KD ställer sig bakom beslutet.

Nämnden har överlämnat ett yttrande till kommunstyrelsen över en motion från M om längre öppettider. Den nya alkohollagen kräver en översyn av kommunernas riktlinjer. Sociala nämndernas stab har fått i uppdrag att se över riktlinjerna för serveringstillstånd och prioritera frågan om öppettider.

KD är alltså negativa till att låta krogarna ha öppet längre. Även polisen ser skeptiskt på utvecklingen i kommunen.

–Det största problemet vi har kvällstid på helger är alkoholberusade personer. För varje centiliter som dricks och varje utökad timme som krogarna har öppet ökar antalet misshandelsärenden, säger Per Ågren, operativ chef vid Västmanlandspolisen.

Staffan Jansson delar inte polisens oro.

–Forskning visar att längre öppettider inte leder till mer droger och våld. Det blir inte det här maximala drickandet under kort tid och alla lämnar inte krogarna samtidigt.

Den forskningen ger Per Ågren inte mycket för.

–Vi har inte den uppfattningen. Varje tillfälle som ges för att dricka är negativt ur ett ordningsperspektiv.

Men varför ska Västerås inte kunna ha öppet längre om andra städer har det?

–Jag kan bara beskriva vilka konsekvenserna blir. Ökade öppettider ökar konsumtionen per definition och då blir det fler misshandelsfall. Det vet vi, säger Per Ågren.

Buller är ett annat orosmoment som nämnden föreslår att en utredning ska titta på, bland annat vid ute-serveringar sommartid. Även vissa bussturer ska ingå i utredningen anser nämnden. Bussarna i Västerås slutar gå vid 2.30 på helgnätter, alltså en halvtimme innan krogarna får stänga enligt förslaget.

Motionen från M debatteras i fullmäktige i maj. Därefter tar individ- och familjenämnden beslut i frågan och kan börja ta in ansökningar från krogar som vill ha öppet till tre.

Mer läsning

Annons