Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick böta för sommardäcken

Det är en varm vår. Ingen snö, ingen frost, ingen halka. Ändå fick Shoan Mardani en ordningsbot från polisen – för att han hade sommardäck.

Annons
Ny bil. Det var plusgrader. ”Men jag fick böter för att jag hade sommardäck ändå”, berättar Shoan Mardani. Polisen får dela ut böter – om det är vinterväglag.Foto: Mats Adolfsson

– Fullkomligt vansinnigt. Polisen påstod att jag hade gjort något olagligt, men man får faktiskt ha sommardäck när det inte är vinterväglag, säger Shoan Mardani.

Dramat utspelade sig vid Shellmacken vid Rocklunda för några dagar sedan. Av en slump hade Mardani och en polisbil stannat samtidigt.

– En av poliserna gick fram till min bil och sa att jag körde olagligt, eftersom jag har sommardäck. Jag pekade då på minst fyra andra bilar vid Shellmacken som också hade sommardäck. De brydde sig inte. Jag skulle få böter. En liten dispyt uppstod, som slutade med att Shoan Mardani vägrade skriva på ett papper om böter.

VLT ringde upp Trafikpolisens chef Jörgen Bergfasth, som blir förvånad.

– Va? Ordningsbot för sommardäck? Nu?

Bergfasth kan dock visa att det måste ha varit en närpolis, inte någon av hans trafikpoliser, som hade varit aktiva.

När Shoan Mardani senare gick till Polishuset blev receptionisten lika överraskad.

– Och sedan sa de att jag nog kunde strunta i saken, eftersom jag inte hade skrivit på. Men så här får det inte gå till, sa han efteråt.

Han har inte kört med sommardäck tidigare i vår. Sommardäcken satt på en ny bil, som han köpte några dagar före incidenten vid Shellmacken.

Detta säger lagen:

Vinterdäck måste användas 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Men vinterväglag är det bara om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

Det är förbjudet att ha dubbdäck 16 april–30 ­september, om det inte är ­vinterväglag.

Den som kör med sommardäck när det är vinterväglag får en ordningsbot på 1 200 kronor. För körning med dubbdäck på otillåten tid är boten bara 500 kronor.

Mer läsning

Annons