Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ficktjuvarna fler på Power Meet

Det går trender i brott och sommartid är ficktjuvarnas säsong. Under Power Meet blir det trångt och då trivs tjuvarna.

Annons
Foto: VLT Arkiv

Det går trender i brott. Sommaren är den tid på året då anmälda fickstölder ökar. I Västerås anmäler ett par personer varje vecka att de fått en plånbok eller mobiltelefon stulen ur fickan eller väskan. I hela landet anmäls dubbelt så många fickstölder på sommaren jämfört med på vintern.

Per Wideberg på närpolisen i Västerås uppmanar de som ger sig ut i vimlet under Power Meet att hålla koll på sina väskor.

- Vi märker tyvärr att ökad berusning ger mindre uppmärksamhet över handväska och plånbok, säger han.

Polisen försöker minska antalet stöder genom att synas ute på gatorna, framför allt när det är trängsel och festivaltider. När de är ute passar de på att spana.

- Det är en del ligor som reser runt nu, men långtifrån alla plånböcker stjäls av dem.

När en plånbok eller telefon stulits ska man anmäla stölden så fort som möjligt.

- Vi kommer tyvärr alltid in för sent, när tjuven redan är långt borta. Det är ett svårjobbat brott, men det är ändå viktigt att anmäla så att vi kan sprida signalementet till alla poliser, säger Per Wideberg.

Att anmäla stölden snabbt är också viktigt i fall det skulle bli rättegång, tidiga vittnesmål väger nämligen tyngre i en rättegång.

Det är svårt att få försäkringspengar om man blivit ficktjuvad. Det som räknas som stöldbegärligt ersätts inte av försäkringsbolagen.

- Smycken, klockor och glasögon av ädel metall räknas dit, berättar Peter Ek på försäkringsbolaget Folksam.

- Kontanter och mobiltelefon räknas också som stöldbegärligt. De sakerna får man bara ersättning för om man blir rånad eller väskryckt, säger Peter Ek.

En dyr handväska räknas inte in, så om man blir snuvad på den när man läser tidningen på bussresan kan man få ersättning.

Mer läsning

Annons