Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländare har sämre hälsa

Fetma, högt blodtryck och värk i leder är vanligare bland Finlandsfödda än de som fötts i Sverige. Det visare en ny undersökning från Landstinget Västmanland.

Annons

Studien baseras på enkätundersökningen Liv och hälsa i Västmanlands och Sörmlands län där 14000 personer har fått göra en uppskattning av sitt hälsotillstånd.

Skillnaden mellan den större grupp i studien som är födda i Sverige och den mindre grupp som flyttat hit från Finland är tydlig. De Finlandsfödda har oftare värk i axlar, nacke eller skuldror, högre blodtryck och det är vanligare med fetma.

– Alla uppgifter är självrapporterade men resultatet är ändå samma som i andra undersökningar där man mätt exempelvis blodtryck.

säger Anu Molarius på Landstinget Västmanland.

Även berusningsdrickandet samt rökning var vanligare hos män bland Finlandsfödda. Däremot är det ingen skillnad i det psykiska välbefinnandet och det skiljer heller inte mellan grupperna i hur mycket eller lite man motionerar.

– Många av de som hör till den Finlandsfödda gruppen flyttade hit från Finland under 1960- och 1970-tal och fick jobb inom industrin med fysiskt tunga arbeten. Det skulle kunna förklara en del av skillnaderna som att de Finlandsfödda lider mer av värk i rörelseorganen, säger Anu Molarius.

Studien som blev klar strax före årsskiftet ska användas i planeringen av hälsofrämjande åtgärder och hur människor från olika grupper tas om hand inom sjukvården.

Mer läsning

Annons