Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fisken du gillar - eller avskyr

Vissa rynkar på näsan och vägrar. Andra kan inte leva utan den. I lördags bjöd Västerbottengillet på surströmming.

Annons

Det doftar starkt utanför Coop på Stenby där Västerbottengillet serverade surströmming i dag. Fisken rensas och läggs upp på fat med potatis, lök, gräddfil och till det tunnbröd och västerbottenost. För det är så surströmming ska ätas, gärna i en klämma, i alla fall enligt Sonja Lundström från gillet. Även om hon tycker att gräddfilen är för mesar och det istället blir extra gott med lite dill på.

Sonja Lundström och hennes gelikar från Västerbottengillet är redan sålda på surströmmingen. De tycker inte den luktar, utan doftar.

Aino Hiekkamäki är en av kunderna som stannar till och smakar lite surströmming. Hon ber om en filébit utan skin eftersom skinnet annars gör att man blir bubblig i magen. Till surströmming dricker hon helst mjölk.

- Det här är så gott så, säger hon och tar en rejäl tugga av klämman.

Mer läsning

Annons