Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskens väg spåras

Med en ny app ska man kunna se var fisken kommer ifrån och hur den fångades. Om EU vill betala för det svenska projektet.

Annons

Havs- och vattenmyndigheten i Sverige håller på med ett projekt där de provar olika sätt att spåra fisk. Nu vill de utöka projektet, och skapa en app så att man genom att fota en kod kan få veta var och när fisken fångades – och med vilket redskap.

Den svenska myndigheten har provat att spåra fisk som fångats på västkusten under två år, och nu har de sökt nästan 26 miljoner kronor från EU för att kunna subventionera den utrustning som fiskarna behöver för att koda sin fisk.

Det finns sedan tidigare ett sätt för att spåra fisk som fångats i Sverige, Närfiskat, men tanken med det nya systemet är att det ska gälla flera länder.

- Det fungerar lagom bra nu. Problemet med alla sådana här system är att det måste fungera i alla led. När fisken kommer till auktionshallen och köps upp för att säljas vidare till restauranger och butiker ligger den i lådor, och det händer att lådorna blandas ihop, eller att polsk insjö-gös läggs tillsammans med ”insjö-gös” så att konsumenterna tror att fisken är svensk. Det går ju inte att märka varje fisk, säger Per Vidlund på Ängsö fisk.

- Detta system är ingen garant, men det gör det lättare att märka fisken. Tjusningen med kodningen är att konsumenten kommer se vilket fartyg som dragit upp fisken och personen blir ju misstänksam om appen till exempel visar att en fisk fångats av ett polsk-registrerat fartyg i svenskt vatten, säger Mårten Gustafsson på Enheten för fiskekontroll.

Mer läsning

Annons