Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärmen blir dyrare

Mälarenergi beslutade på tisdagen vid ett extrainsatt styrelsemöte att priset för fjärrvärme höjs med åtta procent från årsskiftet.

Annons

Mälarenergis vd Kenneth Jönsson försvarar prishöjningen:

- Ökade bränslepriser och minskade intäkter från försäljning av elcertifikat påverkar företagets resultat negativt. Dessutom står Mälarenergi inför nödvändiga investeringar på omkring 3 miljarder, investeringar som ska finansieras via de egna intäkterna.

De nödvändiga investeringarna består i att kraftvärmeverket i Västerås enligt Mälarenergi står inför sin "största förnyelse någonsin". Totalt är det investeringar på tre miljarder - och det är pengar som Mälarenergi måste finansieras genom egna intäkter. Och detta trots rationaliseringar och effektiviseringar.

Samtidigt som priset för reparationer, underhåll och bränsle stiger - hälften av kostnaderna är just bränslekostnader, framhåller Mälarenergi.

En inkomstförlust sker också från och med år 2013 då kraftvärmeverket inte får tillgodoräkna sig elcertifikat för produktionen vid biobränlepannan i Västerås.

Kenneth Jönsson framhåller också att Mälarenergi måste leva upp till de avkastningskrav ägarna - Västerås stad - ställer på företaget. 

Mälarenergi tror att priset på fjärrvärme efter höjningen kommer att vara lägre än genomsnittet i Sverige och räknar med att det hamnar på 30 procent lägre än genomsnittspriset för fjärrvärme i Sverige.

Mer läsning

Annons