Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler borgerliga begravningar även här

Antalet borgerliga begravningar ökar i hela landet. Detta gäller även för Mellansverige och Västmanland.

Annons
Begravningsofficiant. Per Johansson från Fonus både sjunger och håller tal på borgerliga begravningar.Foto: Margareta Andersson

Enligt statistik från medlemsorganisationen Sveriges Begravningsbyråers Förbund var drygt nio procent av begravningarna borgerliga 2011. Störst antal borgerliga begravningar, 914 stycken, skedde i regionen Västra Götaland samt Kungsbacka, Varberg och Falkenberg i Halland.

Den högsta andelen borgerliga begravningar ägde rum i regionen Örebro, Västmanland, Södermanland och Östergötland, medan Värmland-Dalsland hade lägst andel.

Även Fonus begravningsbyrå i Västerås har sett att antalet borgerliga begravningar ökar.

– Jag tycker att namnet borgerlig begravning är ett dåligt namn. Det borde heta civil begravning eller fri begravning i stället, säger Per Johansson, officiant/representant på Fonus.

De vanligast ställena att utföra en borgerlig begravning är på Hovdestalund.

– Mitt favoritställe är Missionshuset på Vallby. Där kan man höra barnskratt och hästar och det lättar upp, säger Per Johansson.

Det är också möjligt att få en begravningsceremoni hemma i trädgården vid en golfbana eller något annat passande ställe.

Innan begravningsceremonin äger rum vill Per gärna träffa de anhöriga för att diskutera igenom begravningen.

– Det mötet kan ta allt från 5 minuter upp till två och en halv timme. Det är viktigt att få prata om den avlidne. Folk ska kunna både skratta och gråta. Efter det mötet skriver jag mitt griftetal, säger Per Johansson.

Borgerligbegravning

Fastän en borgerlig begravning på många sätt är friare än en kyrklig så är det oftast Blott en dag och Härlig är jorden de mest önskade sångerna.

I stället för tre skopor mull tänder Per Johansson tre ljus som får symbolisera tack, kärlek och minnen. Fonus uträttar omkring 150 borgerliga begravningar på ett år och 50 av dem har Per Johansson uträttat själv.

Mer läsning

Annons