Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fick gonorré

Fler västmanlänningar än förra året har smittats av könssjukdomen gonorré.

Annons

Fler västmanlänningar än förra året har smittats av könssjukdomen gonorré. Åtta personer smittades under årets första sex månader, medan nio personer insjuknade under hela förra året.

- Det säger egentligen inte så mycket, sedan 10-15 år tillbaka varierar siffrorna mycket från år till år. Skulle vi dubbla första halvårets siffor så blir det 16 personer, och det är ingen anmärkningsvärd siffra, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i länet.

De flesta som smittas i Västmanland är heterosexuella, och allt som allt i riket är det flest män som smittas.

- Vi jobbar för att sprida vikten av att använda kondom vid tillfälliga kontakter, dessutom tycker jag att man ska fråga sig om man verkligen ska ha så många tillfälliga kontakter.

- Det viktiga vid varje fall av gonorré är att lägga kraft på att leta upp alla som den smittade har haft sex med. Det är speciellt viktigt eftersom fler och fler bakterier blir resistenta mot antibiotika, säger Smedjegård.

En sjukdom som många fler drabbas av är klamydia.

- Det har ju ökat generellt, men om man tittar på årets siffor fram till och med augusti jämfört med samma tid i fjol så kan vi faktiskt se en liten, men tydlig, minskning i länet.

Har tydliga symptom

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom, det enda skyddet är kondom.

Sjukdomen bryter ut inom en vecka, de flesta får variga flytningar.

I värsta fall kan obehandlad gonorré göra både män och kvinnor bli sterila.

Sjukdomen botas med antibiotika.

Mer läsning

Annons