Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fisktärnor i Mälaren

Fisktärnorna ökade i Mälaren i år efter att tidigare ha minskat under flera år. Det visar en rapport från länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen i Västmanland inventerar varje år fåglar som häckar på fågelskär i Mälaren. Detta görs i samarbete med övriga länsstyrelser runt sjön och Mälarens vattenvårdsförbund.

– Vi har varit oroade över att fisktärnan har minskat i antal under en följd av år, eftersom den samtidigt ökat i andra områden. Det är därför roligt att tärnorna är fler i år, även om det är för tidigt att tala om ett trendbrott, säger miljöövervakare Per Hedenbo vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Antalet häckande storskarvar var lägre i år än föregående år, både i Västmanland och Mälaren i stort. I länet fanns det fyra kolonier med 341 aktiva bon i år, mot 447 bon fördelade på fem kolonier 2009.

Inventeringen visade inte någon tydliga trend på att skarven skulle minska. Det är däremot variationer mellan åren. Några tecken av allvarliga störningar av skarvkolonier noterades inte, vare sig av människa eller havsörn.

Även gråtrutarna var färre i år. Det var det lägsta antalet hittills sedan de samordnade inventeringarna startade 2005. Dock påträffades bara en död gråtrut. Överhuvudtaget var det få döda fåglar, totalt åtta stycken, på de 19 fågelskär som landstegs. Totalt räknades fåglar på 355 skär och holmar.

– Vi ska fortsätta med inventeringen även nästa år. Min förhoppning är att att fisktärnan ska fortsätta att öka, säger Per Hedenbo.

Mer läsning

Annons