Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hamnar hos fogden

Under 2009 fick Kronofogden in 32 953 ansökningar om obetalda skulder i Västmanlands län. Det är en ökning med hela 22 procent jämfört med 2008.

Annons
Fälla. Ett snabbt SMS-lån har visat sig vara ett säkert sätt att få betalningsanmärkning. Har man inte de pengar lånet gäller nu, så har man dem säkert inte den dag lånet ska betalas - och man hamnar i Kronofogdens register. FOTO: SCANPIX

I hela landet fick Kronofogden drygt 1 200 000 ansökningar om obetalda skulder i fjol. Det är det högsta antalet någonsin och en ökning med 18 procent jämfört med år 2008.

- Lågkonjunkturen har inneburit att många människor har fått det svårare att betala sina räkningar. Det är oroande att många personer och företag har flera skulder som förfallit till betalning på samma gång. Det försvårar möjligheterna att snabbt komma på fötter igen, säger rikskronofogde Eva Liedström Adler i ett pressmeddelande.

I Västmanlands län fick Kronofogden in 32 953 ansökningar om obetalda skulder under fjolåret. 2008 var antalet ansökningar 27 053.

För juridiska personer (företag och organisationer) ökade ansökningarna hos Kronofogden med hela 23 procent i fjol jämfört med året innan. 2008 var antalet ansökningar om betalningsföreläggande 2 092 och i fjol hade den siffran ökat till 2 563 för juridiska personer i Västmanlands län.

Det visar sig också att det inte bara är - som det ofta anges - ungdomar som drar på sig skulder i form av exempelvis snabba SMS-lån. Ungdomars och unga vuxnas (25 år och yngre) skulder i Västmanland som nått Kronofogden har ökat med 15 procent medan skulderna ökat med 23 procent för dem som är över 26 år.

Nedbrutet i kommunstatistik visar det sig att ansökningarna bland ungdomar i Hallstahammar inte ökat alls under 2009 jämfört med 2008, däremot att ansökningarna för ungdomar i Surahammar ökat med 20 procent och i Västerås med 18 procent.

För vuxna över 26 ligger ökningen i såväl Västerås som Hallstahammar och Surahammar på mellan 17 och 18 procent.

Mer läsning

Annons