Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hatbrott mot judar i Malmö- men i Västerås är det säkrare

Telefontrakasserier, krossade fönster och hot. Enligt Skånepolisen har hatbrotten mot judar fördubblats i Malmö det senaste året. Men Västerås judar har inte samma problem.

Annons

- Det är en speciell situation i Malmö, säger Josef Stern, kassör i Judiska förening i Västerås.

I hela landet har hatbrotten ökat. Judiska församlingen i Stockholm har varit med om både gravskändningar och klotter på synagogan den senaste veckan.

- Generellt har de här brotten ökat, men det är mest påtagligt i Malmö, säger Lena Posener Körösi, ordförande för Judiska Centralrådet i Sverige till TT.

Men i Västerås har den judiska föreningen inte märkt av någon ökning.

- Man får man fråga enskilda människor vad de är med om. Men vi har inte sett någon ökad antisemitism, säger Josef Stern.

Det bor inte särskilt många judar i Västerås, runt 50 familjer. Och föreningen är inte speciellt aktiv. Vilket Josef Stern tror är en anledning att samma problem inte finns här.

I Malmö däremot så är det många judar som flyttar ifrån staden på grund av alla attackerna. Och Josef Stern tycker att Malmös kommunalråd Illmar Reepalus (S) uttalande om att judiska församlingen borde ta avstånd ifrån Israel var beklagligt.

- Jag tycker nog inte att det var så smart sagt. Vi som är medborgare i Sverige kan inte ta ansvar för ett annat lands politik. Och judarna i Malmö flyttar inte till Israel, de flyttar till Stockholm där de känner sig säkra, säger han apropå Reepulas kommentar till den brittiska tidningen Telegraph att det inte var hans problem om judar flyttade till Israel.

Hatbrott är ofta svårt att lösa. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, finns det bara en misstänkt gärningsman i ett av tio antisemitiska brott.

För att få bukt med problemet vill Susanne Gosenius, som arbetar med hatbrott vid Skånepolisen, se hårdare straff. Det är sällan som domstolarna dömer hårdare, trots att de kan ge högre straff vid just hatbrott.

- Det behövs mer press från politiskt håll. Även om man hittar gärningsmannen och denne döms för exempelvis misshandel är det sällan domstolen dömer ut en hårdare påföljd, säger hon till TT.

Fakta: Vad är hatbrott?

Hatbrott är brott som begås med främlingsfientliga, rasistiska och homofobiska motiv.

Motivet till brottet är avgörande för om det är ett hatbrott, inte den brottsliga gärningen.

Det innebär att ett hatbrott kan vara allt från misshandel till klotter.

Hatbrott kan ske utifrån motiven etnisk bakgrund, hudfärg eller nationalitet, religiös tro (muslimsk, judisk eller övrig tro), sexuell läggning (homosexualitet, bisexualitet eller heterosexualitet) eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

Källa: Brå (TT)

Fakta: Antireligiösa hatbrott

# 600 anmälningar med antireligiöst motiv identifierades 2008. Det var nära en fördubbling jämfört med året innan.

# Ökningen beror till större delen på att det tillkommit ett nytt motiv — övriga antireligiösa hatbrott. Tidigare har det bara funnits hatbrott med antingen antisemitiska eller islamofobiska motiv.

# Men det skedde en ökning även vad gäller antisemitiska och islamofobiska hatbrott, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

# Enligt såväl polisen som Sveriges muslimska råd kan mörkertalet för hatbrott mot muslimer vara stort.

# Antalet anmälningar om antisemitiska hatbrott har fördubblats i Malmö under 2009, medan de islamofobiska hatbrotten inte har ökat.

Källa: Brå, Polisen i Malmö (TT)

Mer läsning

Annons