Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler husdjur överviktiga

Under de senaste tio åren har katter och hundar blivit allt fetare. Receptet för viktminskning är bantingsfoder och motion.

Annons
Normalviktig hund. Djursjukvårdaren Johanna Petterssons schnauzer Cabra är normalviktig. Veterinär Eva Adolfsson anser att det kan vara djurplågeri om ett djur är för tjockt och lider av det.

– Djuren har ökat successivt i vikt precis som vi människor gjort under de senaste åren, säger Eva Adolfsson, veterinär vid Djurkliniken i Västerås.

Djurkliniken arbetar med mindre djur. Enligt Eva Adolfsson finns det i dag få normalviktiga katter och hundar. De flesta väger lite för mycket och en del har en extrem övervikt.

– Vi har sett att främst unga katter blir överviktiga och förblir det hela livet om inget görs. Anledningen är att vi har fler innekatter som har mat stående framme hela dagarna och dessutom får för lite motion.

– Jakthundar och brukshundar är oftast normal-viktiga. Men de flesta vuxna sällskapshundarna är överviktiga. Det beror på att hundarna får husmanskost, men oftast får de också för mycket foder. Det kan vara svårt som ägare att veta hur mycket mat hunden behöver för att hålla vikten, säger Eva Adolfsson.

Hundar äter upp allt som ställs fram medan katter väljer godbitarna i husmans-kosten och då blir det inte riktigt från näringssynpunkt.

– Katter har lättare att utveckla diabetes på grund av övervikt än hundar. Men övervikt kan även göra att djuren får problem och ont i både ryggen och lederna. Normalviktiga djur lever även längre.

– Det går att köpa bantningsfoder och motionera sina djur för att minska vikten. Dessutom ska man inte ge hund- och kattgodis. När det gäller katter ska man bara ge den mat vid några tillfällen per dag, säger Eva Adolfsson.

Ovanligt omhänderta feta djur

Länsstyrelsen har ett tillsynsansvar för djurskydd, och kan vid misskötsel besluta om omhändertagande av djuret eller djurförbud. Men det är ovanligt att länsstyrelsen behöver agera på grund av djurs övervikt.

– Vi har stött på enstaka överviktiga djur och då har vi rekommenderat bantning. Det är vanligare att vi omhändertar djur för att de är för magra, säger Anne-Mari Forsberg, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland.

Mer läsning

Annons