Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler känner sig förföljda

Utan tjallare skulle polisens arbete stå sig ganska slätt. Det säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Annons
Utsatt. Markus känner sig jagad av polisen.

Därför är det extra viktigt att de poliser, alltså hanterarna som de kallas, som har hand om informatörerna har fingertoppskänsla och gott omdöme.

– Ett nej är alltid ett nej. Visst kan man försöka övertala men det får aldrig gå så långt som att personen känner sig trakasserad, säger Jerzy Sarnecki.

Hur vanligt är det att polisen är så här enträgna?

– Det är ingen som vet. Det är en verksamhet som inte är synlig, den är svår att granska. Jag kan tänka mig att de anteckningar som förs är väldigt övergripande.

Jerzy Sarnecki menar att polisen är beroende av tjallare.

– Det är deras enda sätt att komma till rätta med exempelvis den grova brottsligheten. Det är en verksamhet som är nödvändig i vissa sammanhang, men jag tycker att det är bra att polismyndigheten lämnat över ärendet till internutredningen så en åklagare för bedöma om något fel har begåtts, säger han.

Efter VLT:s publicering om Markus som blev flitigt uppvaktad av poliser från kriminalunderrättelsetjänsten har flera personer hört av sig.

Markus är inte ensam om att ha blivit utsatt för enträgna försök att bli tjallare.

Personerna har kommit med liknande berättelser:

”En helt vanlig tisdag mitt på dagen stannade polisen mig. Jag skulle få följa med till polisstationen för att de misstänkte att jag körde drogpåverkad. Men när jag väl satte mig i polisbilen visade det sig att de ville förhöra mig..//..En annan gång skulle jag träffa dem, fick gå flera kilometer för att möta dem så att ingen skulle se att jag satte mig i deras bil. Tyckte de mest var obehagliga.”

En annan skriver:

”Jag kom i kontakt med två poliser på kuten, alltså kriminalunderrättelsetjänsten. Träffade även en högre chef då de tog in mig på stationen. De lyckades övertala mig. NN blev min hanterare. Så för några tusenlappar då och då gav jag de tips på var vissa personer var..//..jag försökte bryta med polisen och börja om mitt liv men de hittade mig.”

Markus stod på sig och det har kostat honom en sjukskrivning. Han blev psykiskt utmattad av polisens ”tjat” som han uttrycker det. Han är rädd och vill helst inte lämna sitt hem.

– Jag tycker deras ”uppvaktning” var för djävlig, ingen ska behövas tvingas till något man inte vill. Det finns andra utvägar, säger Markus.

VLT har varit i kontakt med den polis som Markus blev kontaktad av.

– Som du förstår kan jag inte prata om vare sig det enskilda fallet eller rent generellt. Jag lyder under sekretess.

Kan du förstå kritiken som riktas?

– Jag hänvisar dig till min chef. Om jag ens jobbar med det du påstår.

Mer läsning

Annons