Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler tåg inställdaunder onsdagen

(Uppdaterad 23.00) Tisdagen innebar färre inställda och försenade tåg kring Mälaren. Men situationen är långt ifrån bra och onsdagen innebär fler inställda tåg.

Annons
Bättre fart. I ett moln av snö passerar SJ:s Västeråsbyggda X2000-tåg Flemingsbergs station söder om Stockholm. Tisdagen innebar att fler tåg kunde ta sig genom snön - men onsdagen innebär trots det många inställda tåg. FOTO: SCANPIX

Tisdagen hade under alla normala omständigheter räknats som en mycket dålig dag för tågen kring Mälardalen. Men med tanke på de senaste dagarnas absoluta kaos - ett ord som för en gångs skull känns motiverat - var tisdagen en lättnad.

Färre inställda tåg och färre förseningar. De förseningar som fanns handlade oftast inte om flera timmar utan snarare om flera tiotals minuter.

Problemen med de inställda tågen fortsatte dock och pendlare fick tränga ihop sig på de tåg som gick.

Flera tåg Västerås-Stockholm och omvänt var inställda, liksom intercitytågen Göteborg-Västerås-Stockholm och omvänt. Resenärerna hänvisades till nästa tåg.

Flera tåg Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping var inställda helt eller delvis, resenärerna hänvisades till ersättningsbussar.

Liksom tidigare visade Tågkompaniets tåg Västerås-Fagersta(-Ludvika) en anmärkningsvärd förmåga att avgå och ankomma  i - huvudsakligen - rätt tid.

Swebus Express har de senaste dagarna vunnit stora marknadsandelar på tågens bekostnad. Minst ett trettiotal extrabussar har satts in för att klara tillströmningen av resenärer som svikits av järnvägen.

De stora rangerbangårdarna Nässjö, Norrköping och Hallsberg röjs nu, delvis med hjälp från militären med hänsyn till det nödläge Sveriges industrier kan hamna i om leveranserna med godståg uteblir.

Den i sammanhanget lilla rangerbangården i Västerås har kunnat hållas öppen hela tiden.

Green Cargo, det stora spårbundna godstransportföretaget, har med skärpa framhållit godstågens betydelse för samhällsekonomin.

Hur blir då onsdagen?

Enligt preliminära rapporter som nådde vlt.se sent under tisdagen är följande tåg från Västerås inställda:

Observera att tågen som har ankomsttid inom parentes är inställda hela sträckan.

Det är oklart hur det blir med ersättningsbussar, tidigare har sådana satts in på sträckan Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping medan resande Örebro-Västerås-Stockholm hänvisats till nästa tåg.

Men - och det är ett viktigt men - förseningar och inställda tåg kan tillkomma med ett ögonblicks varsel.

Mer läsning

Annons