Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplan med trasig lampa utlöste stort pådrag

Räddningstjänst, polis och ambulans kallades under tidiga söndagskvällen till Västerås flygplats sedan ett mindre flygplan rapporterat ett problem till flygledartornet.

Annons
Räddningstjänsten i Västerås förberedde sig på att planet möjligen skulle genomföra en buklandning – ett farligt moment som kräver lång landningssträcka – men just då började den tidigare släckta lampan att lysa och alla kunde pusta ut.

Flygplanet hade utgått från Eskilstuna för en flygtur, men i samband med landningen fått problem i form av att en indikatorlampa som ska lysa då landningsstället är utfällt inte lyste.

Flygplatsens brandkår fick därför rejäl förstärkning från räddningstjänsten i Västerås samtidigt som polis och ambulans samlades för att vara beredd om problemen visade sig allvarliga.

Efter att flygplanet cirklat en timme över Västerås och Mälaren, och då man just skulle stänga av E18 och Stockholmsvägen mot Irsta för att planet skulle kunna landa med minsta möjliga skador även om en buklandning söderifrån skulle innebära att man kanade förbi fältet och ut mot Stockholmsvägen-E18, behagade lampan att lysa.

Alla kunde pusta ut, styrkorna kunde återgå och flygplanet kunde ta sig till hemflygplatsen Eskilstuna och landa säkert där.

Mer läsning

Annons