Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplatsen kan tvingas stänga

Samtliga fem flygledare vid Västerås flygplats har tackat nej till att övergå till det nya företag som tar över flygtrafikledningen i Västerås.

Annons

Detta innebär, skriver fackförbundstidningen ST Press, att Västerås flygplats sannolikt kan tvingas stänga i morgon, tisdag.

Som vlt.se tidigare rapporterat har företaget ACR efter en upphandling tagit över flygledningen på flygplatserna i Växjö, Örebro och Västerås från Luftfartsveret från 1 mars.

Först under söndagen kunde flygtrafikledarnas arbetsvillkor under den nya arbetsgivaren klarläggas i ett kollektivavtal. Men enligt fackförbundet ST som organiserar flygledarna innebär det nya avtalet en "tydlig försämring av villkoren".

- Detta är villkorsdumpning. Sverige är först i Europa med att öppna för privat flygledning. Det är bara att beklaga, säger ST:s ombudsman Anette Brogren.

Under måndagen står det klart att samliga fem flygledare i Västerås samt två flygledare i Växjö tackat nej till att övergå till det privata företaget ACR.

Enligt Wilhelm Wohlfart, vd vid bolaget ACR som tar över flygtrafikledningen under tisdagen arbetar ACR "med två lösningar parallellt" för att säkerställa att Västerås flygplats är i drift även under tisdagen.

ACR utlovar information så snart sådan finns att ge.

Mer läsning

Annons