Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytande hotell söker sin hamn

Konstnären Mikael Genberg vill söka bygglov för sitt flytande hotell. Men först måste han och Västerås stad enas om en lämplig plats.

Annons
Rött svartbygge. Ooops hotell vid invigningen för ett par veckor sedan.foto: anders forngren/arkiv

För två veckor sedan invigde Mikael Genberg ”Ooops! Hotell” utanför Västra holmen. En byggnad som han inte hade bygglov för, trots att den är pålad i sjöbottnen och trots att området omfattas av strandskyddet.

Efter att Stadsbyggnadskontoret påpekat detta har konstnären haft en dialog med myndigheten.

– Han är medveten om att han inte får ha den här skapelsen fast förankrad i flera månader utan bygglov. Men om han skickar runt den som en båt så kan han ha den på olika platser några veckor i taget, säger Vesna Kranjec, bygglovschef i Västerås.

Men det vill inte Mikael Genberg. I ett brev till Stadsbyggnadskontoret daterat den 30 juni förklarar han att han vill ha en fast plats för hotellet, och att hans förhoppning är att Västerås stad liksom han själv tror att hotellet kan bidra till att öka stadens attraktionskraft.

För att kunna ansöka om bygglov måste han bestämma sig för var hotellet ska vara. Han ser gärna att kommunen ger honom en vink om var han kan få tillståndet beviljat.

– Vi får ha en dialog om det. Vissa platser är helt olämpliga, säger Vesna Kranjec.

Mikael Genberg gillar hotellets nuvarande placering utanför Västra holmen, men kan också tänka sig en flytt.

– Det jag inte vill ha är att det ligger utsatt för den sydvästliga vinden. Det blåser ju upp rätt bra på fjärden ibland, säger han.

Mer läsning

Annons