Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttbart parkeringshus gör det lättare att förtäta Västerås centrum

Byggandet av bostäder på parkeringarna vid Klippan och Bryggargården kan skapa problem för bilburna citybesökare. En lösning kan därför vara att skaffa ett mobilt p-hus.

Annons

Flyttbart p-hus som fastighetsbolaget Locum byggde upp i Huddinge.

Planerna på att förtäta centrum har väckt farhågor om att det blir parkeringsproblem för bilister. Tekniska nämnden har därför beslutat att utreda frågan om ett mobilt p-hus.

Det handlar om en enkel konstruktion som går att flytta, förklarar Thomas Wulcan på Västerås stads trafikenhet. P-huset byggs upp i betong och stål.

Tanken är att det sammanlagt ska rymma upp till 150 bilar, fördelade på två plan. Det ska användas under bostadsbyggnationen och kanske en tid därefter.

Först ska man se om det finns möjliga platser att placera p-huset på. Blicken är i första hand riktad på de planerade byggena på Svartåns västra sida, på Klippans och Bryggargårdens parkeringar.

Om man hittar en lämplig placering är frågan om man ska köpa eller hyra ett flyttbart parkeringshus. Då kan det bli aktuellt med en upphandling.

Från statens sida kan det bli tal om ett bidrag på 12 miljoner kronor. Syftet med den här så kallade byggbonusen är att skynda på bostadsbyggandet i landet.

Thomas Wulcan hänvisar till Malmö där ett liknande parkeringshus har ställts upp. Ett annat p-hus byggde fastighetsbolaget Locum i Huddinge för några år sedan.

Det var i samband med att det gamla slitna parkeringsgaraget vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge skulle rivas. Då satte man upp ett tillfälligt parkeringshus i fem våningar, med plats för 740 bilar.

Läs även:

Här är det nya p-huset- det första av åtta

150 platser försvinner på Klippans parkering

M kritiserar kommunala p-hus

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons