Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fogden frågade barn om pappans skuld

Vid två tillfällen ringde en kronoinspektör vid kronofogdemyndigheten till ett tolvårigt barn i Västerås och ställde frågor om barnets pappas skulder. Det agerandet får nu kritik av Justitieombudsmannen, JO.

Annons

Under mars 2013 blev den då tolvåriga flickan uppringd av en tjänsteman vid kronofogdemyndigheten där flickan fick reda på att hennes pappa hade en skuld till kronofogden. Flickan blev av lätt insedda skäl rädd och ledsen. Nästa dag kontaktades flickan igen av samma tjänsteman med frågor om vad hennes pappa jobbade med och var han jobbade.

Flickans mamma ringde då kronofogdemyndigheten och undrade vad som skett, och fick då svaret att kronofogden sökt efter mannen via Eniro och fått upp två telefonnummer. Vad man vid kronofogdemyndigheten inte visste var att det ena telefonnumret gick till en telefon som disponerades av dottern, och trodde därför att man talade med den skuldsatte mannens hustru eller sambo.

Mamman JO-anmälde då kronofogdemyndigheten.

Justitieombudsmannen konstaterar att kronofogdemyndigheten kan ha fog för att ta kontakt med en skuldsatts make, maka eller annan närstående. Däremot skriver JO att det är ”olämpligt att hämta in upplysningar från ett tolvårigt barn”. Tjänstemännen måste, framhåller JO, noga ta reda på vem det är som svarar i telefon.

Vlt.se beklagar felen.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln förekom ett par felaktigheter. Rätt är att endast den ene av föräldrarna - pappan - hade skulder hos kronofogden. Telefonnumret gick till en telefon som disponerades av dottern, vilket numera framgår.

Mer läsning

Annons