Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Folk ringer hela tiden om båten”

Ännu en båt håller på att sjunka i Kraftverkshamnen nedanför gamla ångkraftverket.

Annons

Brandkåren har varit på plats och lyckats få upp båten ovanför ytan igen vid minst ett tillfälle. Pråmen läcker som ett såll men enligt räddningstjänsten finns det ingen risk för att båten ska skada miljön om den sjunker.

- Det finns inte så mycket att göra. Den tar in vatten hela tiden men det finns ingen miljöskaderisk, säger Tapio Kanerva, inre befäl vid Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Båten har legat förtöjd i hamnen i flera år.

- Vi har inte lyckats lokalisera ägaren, säger Tapio Kanerva.

Han hoppas nu att kommunen som hyr ut båtplatserna ska kunna få tag i ägaren.

- Folk ringer hela tiden om båten. Det vore bra om ägaren kunde ta tag i problemet, säger Tapio Kanerva.

Enligt Västerås stad bytte båten ägare förra året och tanken var att den skulle flyttas till Enköping. Men inte heller kommunen har lyckats fått tag i båtinnehavaren trots telefonsamtal och rekommenderat brev.

- Vad jag förstår står båten på botten och kan inte sjunka helt. Vi kommer inte att göra någonting mer i nuläget, båten är ägarens ansvar, säger Jens Persson, uthyrningssamordnare av båtplatser vid kultur-, idrotts- och fritidsnämndens stab i Västerås.

Enligt Västerås stads ordningsföreskrifter för fritidsbåtshamnar framgår det att kommunen har rätt att flytta på en båt som har sjunkit eller är fylld med vatten. Ägaren har sedan tre månader på sig att få tillbaka sin båt. Båtägaren måste då betala vad det kostat att flytta båten.

Eftersom den aktuella båten inte bedöms utgöra någon miljöfara avvaktar kommunen vidare åtgärder.

Båten ligger vattenfylld nedanför gamla ångkraftverket i Västerås.

Mer läsning

Annons