Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föll ur sängen och dog

92-åringen föll ur sängen på Gryta korttidsenhet. Han bröt näsan och slog sig blodig. Efter en vecka avled han. Ingen Lex Maria-anmälan gjordes.

Annons

Olyckan skedde för ett år sedan. Nu har dottern Eva Holmqvist, Göteborg, anmält händelsen till Socialstyrelsen.

- Pappa var rörelsehindrad och van att ha en sänggrind i sitt hem på Flodinsgården, säger Eva Holmqvist.

Den här kvällen hade han förts till akuten. Läkare ville inte skicka hem honom direkt. Han remitterades till Gryta korttidsenhet, lades i enskilt rum, i en säng utan uppfällda grindar, berättar dottern. Han föll ur, hittades blödande på golvet av nattpersonal

- Det var inte roligt att komma upp till Västerås och se honom så skadad.

Hon minns förklaringen hon fick: det var inte tillåtet att använda sänggrindar för personer med demens.

- Pappa var inte dement. Men det spelar egentligen ingen roll, han var rörelsehindrad och behövde grinden, säger Holmqvist, som själv är arbetsterapeut och arbetar med rörelsehindrade.

Grytaboendet anmälde händelsen till medicinskt ansvarig sjuksköterska, Annika Olsson, som i sin tur beslutade att inte Lex Maria-anmäla.

Varför inte?

- Utredningen visade att personal gjort en rätt bedömning utifrån de nya riktlinjerna om skyddsåtgärder, (se faktaruta) svarar Annika Olsson, som medger att det är komplexa beslut som ska tas. En grind kan vara ett skydd men om den sätts upp utan samtycke kan den leda till värre olyckor.

Finns risk att man slentrianmässigt avstår från grindar, bälten och larm?Susanne Johansson, avdelningsschef på Gryta kortidsenhet:

- Utgångspunkten är att vi inte ska ha sänggrindar men vi gör kontinuerligt individuella bedömningar, behoven av grind kan skifta under dygnet.

Men trots alla försäkringar om rätt bedömningar föll Evas pappa.

-Det kändes så onödigt, säger Eva Holmqvist.

Ska skydda - men inte stänga in

2010 kom Socialstyrelsen med nya riktlinjer som blev starkt omdebatterade: larm, sänggrindar, bälten får inte användas för att frihetsberöva en person.

Men de får används som skydd eller hjälpmedel när den enskilde samtycker.

Att inte göra individuella bedömningar om grindar, larm och bälten efter behov och samtycke, strider mot hälso- och sjukvårdens krav på god vård, säger Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons