Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För sen hjälp till mobbad flicka

Den tioåriga flickan mobbades i två år på en grundskola i Västerås. Nu kritiseras den aktuella skolan av Barn- och elevombudet (BEO) för att ha agerat försent – hjälpen kom först efter att VLT skrivit om fallet.

Annons

I två år fick flickan ta emot tillmälen som ”hora” och höra att hon var ”dum” och ”ful”. Mobbarna var några pojkar i samma klass.

Flickans pappa var vid upprepade tillfällen i kontakt med skolan, och fick även löfte om att flickan skulle få byta klass. När VLT skrev om fallet i november 2011 höll han sin dotter hemma, då han inte ansåg att hon kunde vara där längre. Efter att VLT börjat ställa frågor om fallet kontaktades familjen av rektorn och flickan fick byta klass.

Nu konstaterar BEO att åtgärderna sattes in försent. Att flickan själv uppgett att ”allt är bra” är inte tillräckligt för att skolan ska låta bli att utreda om kränkningar förekommer.

Flickans pappa är dock inte nöjd med BEO:s bedömning.

– De konstaterar att fel har begåtts, men inte tillräckligt för att det ska gå att framställa ett skadestånd. Jag är inte ute efter pengar, men vill att de som gjort fel ska straffas rättsligt, säger han.

Enligt skolans rektor har de tagit till sig av kritiken och ändrat rutinerna för hur de ska agera när en elev blir mobbad.

– Vi har utbildat personalen under våren och tagit fram en ny mall för hur vi ska agera. Det här är ett bra exempel på när kritik leder framåt, säger rektorn.

Flickan trivs bra i den nya klassen. Mobbarna går kvar på skolan, men låter henne vara i fred.

Mer läsning

Annons