Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar krävs på 450 000 kronor - fick barnbidrag fast de flyttat utomlands

Försäkringskassan vill att en mamma och en pappa som tidigare har bott i Västerås betalar tillbaka sammanlagt 450 000 kronor som de har fått ut felaktigt i form av olika bidrag för sina barn.

Annons
Föräldrarna tog med sig barnen och flyttade utomlands men fortsatte att kvittera ut svenska bidrag, enligt Försäkringskassan.

Försäkringskassan vill att den 40-åriga mamman betalar tillbaka nästan 250.000 kronor som hon felaktigt fått ut i barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning under fyra år.

Läs även: Mamma åtalad för vabbfusk – lämnade oriktiga uppgifter i ett års tid

Försäkringskassan upptäckte de felaktiga utbetalningarna i maj 2017 när de fick in uppgifter om att kvinnan hade fått ett till barn men att det barnet saknade svenskt personnummer. Försäkringskassan drog då igång en utredning som visade att mamman verkar ha bott utomlands sedan år 2012.

Enligt utredningen har kvinnan, som har varit folkbokförd i Västerås, inte gjort ett enda kortköp eller uttag från sitt bankkonto i Sverige mellan 2012 och 2017. Däremot har flera större internettransaktioner gått utomlands. Hon har inte heller haft något jobb i Sverige och hennes barn har inte varit inskrivna i någon förskoleverksamhet.

Läs även: Kvinna fick för mycket sjukpenning – krävs på flera hundratusen

För att ha rätt till barnbidrag krävs att man är bosatt i Sverige och omfattas av svensk socialförsäkring. Även barnen måste vara bosatta i Sverige.

Pappan, som också är i 40-årsåldern, krävs på drygt 196.000 kronor för barnbidrag, tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning under fyra år. Försäkringskassan anser att pengarna har betalats ut felaktigt då även pappan har låtit bli att anmäla att han flyttat från Västerås för att bo utomlands.

Från det att Försäkringskassan nyligen skickade ut kravbrev till föräldrarna har de 30 dagar på sig att betala. Efter det börjar det ticka ränta på 7,5 procent.

Mer läsning

Annons