Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar oroas för rånrisken

Allt fler grundskolor i Västerås förser sina elever i årskurs sex till nio med en bärbar dator som ska användas i undervisningen. Det har väckt viss oro hos föräldrar.

Annons

För närvarande är det tolv skolor som har fått datorer, men meningen är att alla elever i årskurs sex till nio ska få bärbara datorer som de kan använda både i skolan och hemmet.

– Eleverna får en dator och syftet med det är ju att de ska kunna ta hem den för att använda den för sitt lärande. De har sitt material i datorn och har tillgång till allt där, säger Bitte Henriksson, utvecklingsledare/projektledare i Västerås stad.

Det finns föräldrar som oroar sig för att barnen ska bli rånade på sin dator. Polisen i Västerås känner till ett par fall i Västerås och det var för några år sedan.

– Tillgången på datorer har ökat i samhället så det är nog inte lika eftertraktat längre.Men det är ju ingenting som man kan garantera, säger Bitte Henriksson.

Datorerna eleverna får är försäkrade och man har ett avtal med elevens vårdnadshavare när det gäller grundskoleelever. Händer något med datorn gör man en bedömning från fall till fall.

– Är det så att det händer något som inte eleven råder över så betalar skolan självrisken. Om det är vårdslöshet eller slarv får föräldrarna betala självrisken, säger Bitte Henriksson.

Även om det finns föräldrar som är oroliga för sina barn och deras datorer så har barnen fått instruktioner om vad de ska göra om de blir attackerade:

– Släpp datorn! Man ska inte försvara sig eller gå i polemik, säger Bitte Henriksson.

Mer läsning

Annons