Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjudet med rislyktor i stan

Det är förbjudet att skicka upp rislyktor i nästan hela Västerås. Det handlar om den del som ligger mindre än en mil från Västerås flygplats på Hässlö.

Annons

Rislyktor (även kallade thailyktor eller rispapperslampor) har blivit populära som ett stillsamt och värdigt alternativ till raketer och mark-eldar.

Vid nyår sände många upp lyktor från Djäkneberget. Det är numera helt förbjudet utan tillstånd. Rislyktornas metall-innehåll bedöms kunna sugas in i flygmotorer. Ljusen från lamporna kan också distrahera piloterna.

Och nu närmar sig ännu en ljushelg, valborgsnatten. På kartan ser du om det är förbjudet med uppsläpp där du bor eller där du ska fira vårens ankomst.

Men det går att ansöka om tillstånd att släppa upp rislyktor nära flygplatser. Det görs till Transportstyrelsen och ska ske mer än 21 dagar innan uppsläppet, så till Valborg är det redan försent. En lösning är att åka ut på landet och göra uppsläppet.

Och om dina rislyktor är av den typ som lyfter mer än 400 meter så måste du alltid ansöka om tillstånd, var uppsläppet än sker.

De hårda reglerna gäller flygplatsen på Hässlö. Johannisbergs flygfält anses där-emot för obetydlig för att reglerna ska gälla där, meddelar Transportstyrelsen.

Förbjudet område. Inom en mil från Västerås flygplats på Hässlö är det otillåtet att släppa upp rislyktor. Johannisbergs flygfält räknas däremot inte som tillräckligt betydande för att orsaka förbud.Illustration: Daniel Guerra

Viktiga uppgifter

Det här, bland annat, måste du ha med i en ansökan om att släppa upp rislyktor:

* Syftet och antal lyktor.

* Plats för uppsläpp, angiven i latitud och longitud samt tidpunkt.

Ansökan måste skickas in minst 21 dagar före det

planerade uppsläppet.

Fakta: Transportstyrelsen

Mer läsning

Annons