Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjuds hålla hästar

En kvinna från Västerås har vanvårdat tre hästar så pass att hon nu förbjuds att ha häst.

Annons

Det var under perioden november 2009 och april 2010 som kvinnan gjort sig skyldig till djurplågeri. Hennes tre shettlandsponnyer, som stod uppstallade på en gård utanför Västerås, hade inte fått sina hovar verkade under en längre period. Något som orsakat dem lidande.

Kvinnans mor, även hon hästägare, har uttalat sig till Länsstyrelsen i Västmanland gällande misskötseln. Enligt modern ska kvinnan ha haft det svårt att ta hand om ponnyerna då bonden som ägde gården inte plogade utanför stalldörren eller plogade upp stora vallar utanför dörren och hagöppningarna.

Vidare ska hovslagaren ha vägrat att komma ut till stallet då det var så kallt där inne att det var is på golv och väggar. Modern förklarar det som att bonden inte låtit dottern ha stallvärmen på. Under den här perioden blev kvinnan sjuk och även så modern.

Kvinnan fälldes i december för djurplågeri. Hon förbuds att ha hand om hästar, ett förbud som gäller tills vidare.

När det gäller djurförbud tar Länsstyrelsen hänsyn till om det inträffade är en ren engångsföreteelse, hälsoaspekter såsom de kvinnan åberopat kan således tas i beaktande. I fallet med shettlandsponnyerna anser länsstyrelsen dock att djurplågeriet pågått under en så pass lång tid och att det inte kan sägas säkert att det inte kommer att upprepas

Mer läsning

Annons