Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare i Västerås hotad av utpressare

Västeråsaren Firas Marho och hans familj har fått hotbrev, sms-krav och påhälsning av okända män som kräver att han lämnar över 350 000 kronor. Han har polisanmält allt, men hoten fortsätter.

Annons
Branden tog hans levebröd. Här låg Café VAG. Det var bara ett av flera näringsställen på Tunbytorp som råkade ut för en pyroman i våras. Efter branden har den drabbade företagaren Firas Marho och hans familj fått ta emot hot från utpressare

– Tyvärr är många utländska företagare utsatta för utpressning, men få vågar polisanmäla, säger Firas Marho.

Ytterligare en företagare har lämnat in en polisanmälan, men Firas Marho känner till åtminstone två andra företagare som har hotats av samma gäng, men inte polisanmält.

I slutet av mars brann hans näringsställe Café VAG. Det var bara en av flera anlagda bränder på Tunbytorp i våras. Det var efter branden som hoten började att komma.

– Det började med hotfulla brev som någon hade satt på vindrutan på min bil. Därefter kom sms. Och så började de att ringa.

Han polisanmälde alla hot och lämnade över meddelandena till polisen.

Det blev värre. Okända och skrämmande män kom och knackade på dörren där familjen Marho bor.

– De talade svenska, men med brytning. De hotade mig, min fru och mitt barn, som bara är några månader gammalt. De sa att de skulle ha 350 000 kronor.

Han berättar att han har slutat att öppna dörren.

– Men då står de utanför och skriker att ”Vi vet att ni är därinne!” Vi vågar inte gå ut.

Men varför hotar de dig? Din restaurang har ju brunnit. Du har mist ditt levebröd. Förstår de inte det?

– De tycks tro att jag har fått en massa pengar på försäkringen. Men jag har inga pengar. Försäkringsbolaget krånglar och utreder fortfarande.

I stället är han utfattig. Branden i restaurang VAG tog ifrån honom hans levebröd. Han har ingen inkomst, inga besparingar och stora skulder. Nu har även kronofogden börjat skicka brev.

Dessutom har han också fått anmäla sju hot till polisen.

– Jag är mycket tacksam för det som polisen har gjort. De stöder mig och gör vad de kan. Jag hoppas att mitt exempel ska leda till att fler vågar polisanmäla.

Firas Marho är svensk medborgare och har arbetat sig in i Sverige, men han också kvar sitt gamla syriska pass. Nu funderar han på att återvända till Syrien.

Men det är ju oroligheter i Syrien. Är det inte ännu farligare där?

– Nja, det är farligt där också. Men i Sverige känner jag mig helt ensam och här är jag hotad. Det här är inte det Sverige som jag kom till.

Det är en öppen fråga om utpressningen har med bränderna på Tunbytorp att göra, eller om hoten kommer från opportunister som kommit in efteråt.

Kriminalkommissarie Bo Forsman bekräftar att det har kommit in anmälningar om utpressning mot företagare på Tunbytorp.

– Vi håller på med de utredningarna just nu, men jag vill inte prata om det där. Vi är inne i ett läge som är lite känsligt.

Mer läsning

Annons