Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förlamad" lurade till sig miljoner

38-åringen fick drygt fem miljoner i bidrag för att vårda sin svårt handikappade fru. I själva verket arbetade hon i makens kiosk.

Annons

Nu åtalas paret för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Under sex år kvitterade paret ut drygt fem miljoner kronor. Varje månad fick maken drygt 30 000 kronor - netto - för att ta hand som sin ”rörelsehindrade” fru.

I ansökningarna till försäkringskassan hade kvinnan uppgivit att hon som rullstolsburen behövde hjälp med i princip allt - matlagning, förflyttning, på- och avklädning samt med den personliga hygienen.

Försäkringskassan fastslog att kvinnan var berättigad och maken utsågs till hennes personlige assistent.

Men i november förra året sprack bubblan. Paret avslöjades av polis och försäkringskassan som i en landsomfattande granskning kontrollerade personer som fått assistansersättning.

Innan polisen slog till mot paret dokumenterades hennes arbete i kiosken av polisens spanare. Bland annat kunde de se kvinnan arbeta obehindrat. Spanarna beställde till och med mat av henne – allt för att kunna dokumentera att hon inte led av vare sig något rörelsehinder eller annat handikapp.

Paret greps och satt anhållna i två dygn i avvaktan på polisens fortsätta utredning. Därefter belades de med reseförbud.

Enligt statsåklagare Bengt Kulin nekar paret till brott.

- De skyller på assistantbolaget som betalat ut pengarna, men det är ju kvinnans ansökan som ligger till grund för utbetalningarna, säger Kulin.

Rättegången mot paret inleds den 12 juni och avslutas preliminärt dagen före midsommarafton.

Mer läsning

Annons