Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorade konflikt om potatis

En 50-årig man från Västerås har dömts av tingsrätten att betala för ohämtad potatis i Beirut.

Annons

Nio containrar potatis skeppades till Dubai i februari 2010 av ett Göteborgsföretag. Men kunden ville inte ha potatisen och Göteborgsföretaget Damco AB fick se sig om efter ny köpare. Företaget hittade till slut en intressent, en 50-årig västeråsare som åkte till Dubai för att inspektera potatisen.

Enligt Göteborgsföretagets version köpte mannen sedan, via ombud, potatisen för att skicka den till Libanon där potatisen skulle användas för att göra chips. 50-åringen betalade 64 850 kronor för potatisen och Göteborgsföretaget tog på sig att leverera den till hamnen i Beirut där västeråsaren sedan skulle ta tillvara på potatisen. Potatisen blev dock stående i Beirut och Göteborgsföretaget debiterades för hamnplats, elektronik för att hålla potatisen kyld, och även tilläggshyra för containrarna.

Enligt 50-åringen själv ingick han aldrig något avtal om att köpa potatisen, däremot gick han med på att hjälpa till att forsla bort potatisen och se till att den blev förstörd. Han betalade de 64 850 kronorna för att bevisa att han skulle ta emot potatisen och menade på att den summan senare skulle betalas tillbaka till honom. Tingsrätten finner dock mannens version osannolik.

Göteborgsföretaget kräver 50-åringen på skadestånd dels för den kostnad som uppstod gällande hamnplats och elektronik men även den extra hyra de fick betala för containrarna under den här tiden. Tingsrätten ger företaget rätt i det senare skadeståndskravet och dömde 50-åringen till att betala skadestånd på 288 676 kronor, jämte ränta, gällande tilläggshyran för containrarna. 50-åringen ska också betala rättegångskostnaderna om 14 560 kronor, jämte ränta.

Mer läsning

Annons