Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första helgen på Mälarisen

Det är dags för första turen på Mälarens is. Men VLT:s israpportörer varnar även för faror på olika håll.

Annons

Uppgifterna från rapportörerna sammanställdes under fredagen. Siffrorna hänför sig till kartan här intill.

1. Hamnen, Rolf Ericson: Isen i hamnområdet är 10 cm eller mera och håller bra. Men isen är inte så tillgänglig eftersom bygget vid Lögarängen spärrar av en del av stranden. Hamnbassängen vid Färjekajen kan vara förrädisk på grund av båtarna där. Håll avstånd till båtrännorna!

2. Lövudden, Bengt Andersson: Stabil is, omkring 10 cm. Fiskaren har tagit upp hål för nät. Vissa partier en bit ut är släta med 1 cm lös snö, andra partier med varierande ojämnheter. Med isvana och sällskap kan man åka skridskor. Håll avstånd till kraftvärmeverket och fartygsrännor.

3. Fullerö, Daniel Eriksson: Runt 8 cm, blandad kvalité. Isflak har frusit ihop. Både skrovlig och blank is, lite snöfläckar. Okej för is–vana med sällskap. Se upp för sprickor!

4. Öster Mälarstrand, Ola Kasimir: Fantastiska möjligheter till rekreation på Mälaren i helgen. Isen är stabil, 9 cm. Varning för viadukterna under den yttre vågbrytaren utanför Öster Mälarstrand. Håll även avstånd från bygget av badholmarna vid nya färjeläget och till båtrännan! Utöver de stora områden, där det bara är ett tunt snölager, så går det att åka skidor längs kanten från Jollekappseglarna och ner till södra Björnön.

5. Almö-Lindö, Hans Sjöberg: Jättebra skridskois med små snöfläckar i norra delen av området, även mitt för Björnöbadet och väster om ön. Ju mer snö desto sämre is och dubbelis, sämst är den nära Rågsäcken.

6. Ridöfjärden, Michael Präckel: Det är stabil och fin is på hela fjärden. Öster om Sandskär är det vrakis. Det går att åka skridskor, möjligen kan man åka skidor i Hässlösundet. I Aggarösundet är det alltid vansklig is!

7. Tidö-Lindö, Per Tengström: På Asköviken 1 dm med snö. Ingen uppgift om Fulleröfjärden. Blackens is är nylagd, troligen inte så bra.

8 och 9. Kärrbo och Kungsårafjärden, Peter Björklund: 10-12 cm på Frösåkersviken och cirka 10 på norra Granfjärden. Ett tunt lager snö. Håll dig borta från området mellan Lindholmen och Skarpan där isen är 4 cm. Varning även för Aggarö-sundet!

10. Fagerön, Per Vidlund: Stanna på land!

11. Långholmen, Jan Vidlund: Ungefär 1 dm is, nästan ingen snö ovanpå. Se upp för vindbrunnar som har frusit senare! Varning för rännan som är bruten mellan Långholmens brygga och Långholmen och håll avstånd till farleden!

Mer läsning

Annons