Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första och största antennlyftet

I går påbörjades arbetet med antennbytet vid Lillhärads radio- och tv-mast. Till sin hjälp hade teknikerna en rysk militärhelikopter med personal från det schweiziska företaget Heliswiss ombord.

Annons
Lyft. Helikoptern, en av Europas största och ofta använd för avancerade lyft, försenades något på väg från Tjeckien till Sverige, då det började snöa. Det är första gången ett antennlyft i den här omfattningen utförs i Sverige. Den nya masten kommer på plats i dag. Den väger fem ton.foto: rune jensen

Anders Yngvesson, radio- och tv-ombudsman Teracom, anger tre skäl för antennbytet.

–Antennen är byggd 1973 och den rostar och oxiderar, dessutom ska vi köra i gång två nya nät med HD och det tålde inte den gamla.

–Och så var man tvungen att stänga av sändningarna när det gjordes arbete uppe i masten för att det strålade från antennen, säger han.

Tack vare en provisorisk antenn kommer tv-nätet inte att drabbas av några störningar under det pågående bytet, den nya antennen förväntas vara i bruk om två veckor.

Högst upp i masten skymtar en orange jacka, knappt urskiljbar för blotta ögat – det är en tekniker som befinner sig 324 meter ovan mark för att fästa helikopterns lyftlinor i antennen.

För 37 år sedan var det Lars Olov Åsberg, Lennart Öhlin och Sven Andersson som arbetade uppe i masten.

– Det är några år sedan, lite skillnad i dag med helikopter. Då hissade vi upp antennen på utsidan av masten i delar, fem meter i taget, berättar Lars Olov Åsberg.

Han visar en bild från 1973, då han och de andra två var med och monterade masten som nu byts ut.

I dag lyfter helikoptern den nya antennen på plats.Den gamla kommer att skäras i bitar och skickas på återvinning.

Helikoptern klarar att lyfta drygt tolv ton som mest. Så mycket behöver den inte utnyttja i dag. Den nya antennen väger totalt cirka fem ton.

Evelina Åström

Mer läsning

Annons