Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande tid att vaccinera sig mot influensan

Influensan är långsamt på väg upp mot den förväntade toppen vecka 8 och vecka 9, men kurvan ligger ännu långt under fjolårets. ”Det finns fortfarande tid att vaccinera sig”, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Annons

Västerås. För vaccin finns det, trots rykten om motsatsen. Enligt Jan Smedjegård blev det för ungefär en vecka sedan ett hack i leveranserna på några dagar, men inget hotar tillgången på något vis.

Vaccinet bör tas 10 till 14 dagar innan man riskerar att drabbas av smitta.

– Tillhör man en grupp som blir rejält sjuk bör man vaccinera sig. Anhöriga till personer med nedsatt immunförsvar bör vaccinera sig, säger Smedjegård.

Influensarapporten på riksnivå för vecka 5 talar om en 42 procentig ökning jämfört med föregående vecka, men det handlar alltså om små tal. Här i länet börjar det dyka upp enstaka fall, men det är fortfarande blygsamt.

Fortfarande kan dock en topp infinna sig. Årets kurva följer snarast den för två år sedan – då med en ganska dramatisk topp vecka 9.

I fjol hade Västmanland 125 bekräftade fall av influensa. Men då ska man veta att mörkertalet är väldigt stort.

– Man får multiplicera med kanske 50 eller 100, säger Jan Smedjegård. Man analyserar inte alla och de flesta ligger ju hemma och är sjuka.

Mer läsning

Annons