Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortkörare fast i två länder

Ett finskt körförbud och ett indraget svenskt körkort - det är resultatet om man kör för fort i två länder.

Annons

Först körde västeråsaren för fort i Finland, ertappades och fick inte köra bil. Sedan gjorde han om fortkörningen i Sverige.

I maj 2011 ertappades den 58-årige västeråsaren av polisen hemma i Sverige då han körde 100 kilometer på 70-väg. Det fallet hann inte avgöras av Transportstyrelsen förrän västeråsaren i juli 2011 åkte till Finland och körde 151 kilometer per timme på 100-väg, stoppades och dömdes där.

I Finland fick han fyra månaders körförbud i landet i enlighet med finsk lagstiftning. Transportstyrelsen i Sverige fick rapport om den finska fortkörningen och har kommit fram till att västeråsaren måste klara sig utan körkort fyra månader för de båda fortkörningarna.

Det anser Transportstyrelsen trots det finska körförbudet; det gällde bara där och påverkade inte hans möjligheter att köra bil på annat håll.

Västeråsaren överklagade Transportstyrelsens beslut till förvaltningsrätten och menade dels att han redan straffats för sin fortkörning i Finland genom körförbudet, och att han behöver bilen av hälsoskäl.

Förvaltningsrätten menar dock - precis som Transportstyrelsen - att det finska körförbudet inte påverkat hans möjligheter att köra bil på annat håll än i Finland - och att fyra månader är en lämpligt lång tid utan körkort med tanke på att han återfallit i fortkörning.

Mer läsning

Annons