Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt jakt på Skultunavargarna

I onsdags tog läns-styrelsen beslutet att förlänga skyddsjakten på varg i Skultuna-reviret.

Annons
Förlängd jakt. Länsstyrelsen har förlängt skyddsjakten på varg fram till den sista mars i år.foto: scanpix

Ännu har ingen av de två vargarna, föräldraparet, kunna skjutas.

– Nej, det har inte gått så bra hittills, vi fortsätter så länge det är möjligt att jaga, säger Pierre Ahlgren, rovdjursinventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland.

Bristen på snö har gjort det svårt att spåra vargarna. Snart tillkommer också problemet med vargarnas parnings-säsong och en möjligt dräktig hona. Vargen börjar löpa någon gång i december–januari och fortsätter löpa fram tills parningssäsongen. Valparna föds i april–maj.

– Vi gör vad vi kan för att få tag i de här vargarna, nu när vi tagit det här beslutet, det är inga konstigheter, säger Pierre Ahlgren.

– Vi ska ta bort de skade-görande individerna och det är de här två, sedan är det många som har åsikter i frågan, det kommer man inte ifrån, säger han. Vi ska för-valta vargstammen och ett sätt är skyddsjakt som är sista utvägen om inte annat fungerar.

Skyddsjakten får bara ske inom ett avgränsat område och när två vargar skjutits avbryts jakten som fokuserar på de två vuxna vargarna.

Nu förlänger länsstyrelsen jakten fram till den sista mars. Vad som händer efter det är oklart.

– Det får vi ta beslut om då, vad som ska hända, svarar Pierre Ahlgren på frågan om vad som händer om vargarna inte skjutits innan sista mars.

Mer läsning

Annons