Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt många MDPV-fall

På sjukhuset har man under sommaren sett en fortsatt tillströmning av patienter med MDPV-symptom. Men missbrukarna uppträder lugnare än under våren.

Annons

Under natten mot fredagen gick en 36-årig man bärsärkagång på akutmottagningen i Västerås. Polisen misstänker att mannen var drogad med MDPV.

Den biträdande sjukhuschefen Liselott Sjökvist hade på fredagsmorgonen inte hunnit prata med den berörda personalen om nattens händelser. Men hon konstaterar att det i så fall är den första våldsamma MDPV-patienten på några månader.

– Vi hade ett utvärderingssamtal om MDPV-läget så sent som i torsdags. Det är fortsatt ungefär ett MDPV-fall om dagen som kommer in. Men de som kommer in har inte alls varit lika våldsamma som var fallet under våren, konstaterar hon.

Att det generellt sett har lugnat ner sig tror hon främst beror på att ambulanspersonalen och sjukhuspersonalen nu har blivit vana och därmed lärt sig att behandla symptomen ordentligt.

– Men det kan också bero på att missbrukarna har ”lärt sig” att dosera drogen bättre.

Någonting som man från sjukhusets sida uppfattar som relativt positivt i drogmörkret är att MDPV inte har fått fäste bland ungdomar som man befarade skulle ske.

– Det är de gamla, tidigare kända amfetaminmissbrukarna, som nu har gått över till den här drogen. Man gör det för att den är billigare och ger större hallucinatorisk effekt.

Mer läsning

Annons