Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor och svar med Sahlin

Så här svarade Mona Sahlin på läsarnas frågor.

Annons
Mona Sahlin, (S). FOTO: MARGARETA ANDERSSON

-

Alliansen planerade att lägga över vårdkostnaden för bilolyckor på försäkringen. Det blev bara någon slags ”straffskatt” på bilförsäkringen. Vad vill du göra med denna extraskatt?Vi Socialdemokrater tyckte att det var fel när skatten infördes. I det svåra ekonomiska läge vi i dag befinner oss i med stora växande underskott vet jag inte om vi kan avskaffa den. Nästan alla skattefrågor tas upp i vårbudgeten.

Hur blir det med den orättvisa pensionärsskatten?

- Pension och lön ska beskattas lika. Pension är uppskjuten lön – inte bidrag. Pensionärsskatten ska därför avskaffas steg för steg. Det är ett löfte från oss rödgröna.

Kommer ni att höja eller sänka löntagarskatten?

- De flesta får inte höjd skatt, bara de förmögna.Vi kommer att lämna ett rödgrönt besked om skatterna i vår.

Hur tycker du integrationen fungerar? Vilka förändringar tänker ni göra inom integrationspolitiken?

- Jag tycker inte att integrationen fungerar tillräckligt bra. Vi Socialdemokrater vill göra om mottagandet av nyanlända flyktingar så att de snabbt kan få rätt stöd till ett arbete. Vi vill satsa på fler praktik- och utbildningsplatser och det har också stor betydelse för dem som står långt från arbetsmarknaden, exempelvis flyktingar.

Hur ska vi få fler i arbete?

- Det är avgörande vilka insatser som görs för de arbetslösa. Arbetsmarknadsutbildningar är snabbaste vägen till jobb. I dag har vi bara 50 procent sådana jämfört med vad som fanns under högkonjunkturen. Vi vill göra om arbetsförmedlingen till en kompetensförmedling. Och vi vill till exempel bygga fler hyresrätter. Det är bostadsbrist i 70 procent av kommunerna. Investeringar i fler bostäder, bättre infrastruktur och gröna energisystem är viktigare än fortsatta skattesänkningar på lånade pengar. Jag vill göra det lättare för småföretage att anställa.

Vad tänker S göra åt barns och kvinnors situation i manipulativa sekter, där männen helt dominerar, som Jehovas vittnen med flera?

- Barns och kvinnors rättigheter kan aldrig kompromissas bort. Det är viktigt att samhället ställer upp för dem, till exempel genom stöd från kvinnojourer. Sådana behövs i alla kommuner. Men alla människor måste vara fria att forma sina liv och forma sin egen tro.

-

Det är en ekonomisk katastrof att stanna hemma för att vårda ett handikappat barn, då vårdnadsbidraget är löjligt lågt. Vad kan ni göra för att förbättra deras situation?Det är en tuff situation, men jag kan inte ge ett exakt svar i dag.

Vad ska du göra om statsminister Reinfeldt inte följer riksdagens beslut om se massakern på armenier med flera som ett folkmord?

- Jag har noterat att varken statsministern eller utrikesministern respekterar den folkvalda svenska riksdagen. Vi har KU-anmält statsministern för sina uttalanden. Reinfeldt har tidigare talat för ett erkännande, men nu har han ringt till Erdogan och beklagat det beslut som riksdagen tagit och som är viktigt för att underlätta försoningen.

Kan du tänka dig att någon annan blir statsminister om de rödgröna vinner valet?

- Om ett annat parti blir större än Socialdemokraterna.

Hur ser du på återanställningsskyddet, när företag hellre tar in bemanningsföretag?

- Jag stöder LO-förbunden i deras kamp. Om frågan inte blir löst i avtalsrörelsen får vi titta på arbetsrätten. Det är allvarligt om anställningsskyddet sätts ur spel genom att man använder bemanningsföretag.

Kommer du att höja sjukpensionärernas ersättning?

- Vi har inte för närvarande något förslag att höja ersättningen, men vi får se i vårbudgeten.

Efter tre bilolyckor kan jag bara jobba 50 procent. Jag har läkarintyg på det, men försäkringskassan godtar inte dem. Och jag får ingen a-kassa. Vad tycker du jag ska göra?

- Vi vill reparera sjukförsäkringen. Vad bra med halvtidsjobb. Och den andra halvtiden ska du få ersättning för och den ska minskas i takt med att du kan jobba mera. Sjuka ska få hjälp att snabbt kunna jobba igen.

Varför vill man från socialdemokratiskt håll inte aktualisera och föra upp med baltutlämningen?

- Vi har backat för den frågan. Forum för levande historias visade exempelvis en utställning om b altutlämningen 2005 då jag satt i regeringen. Men baltutlämningen är ett svenskt trauma i andra världskrigets skugga.

Vad ska vi göra åt att oljan sinar?

- Vi måste ställa om vårt samhälle och gå över till förnybara bränslen. Därför vill vi rödgröna investera pengar i klimatomställning.

Mer läsning

Annons