Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor och svar om HPV-vaccinationen

Vänta och få det gratis eller vaccinera nu och betala själv? Smittskyddsläkare Jan Smedjegård svarar.

Annons

Hur lång tid tar det innan vaccinationen kommer igång?

– Det vet vi inte tyvärr. Upphandlingen har nu överklagats ytterligare en gång. Förseningen kan bli allt från några månader upp till kanske ett år.

Skulle Landstinget Västmanland kunna köpa vaccin på egen hand under överklagandetiden och börja vaccinera?

– Nej. Upphandlingsprocessen är nu låst och avtal får inte skrivas innan domstolen har avgjort ärendet. Upphandlingen sker på fullmakt från alla landsting. Det betyder att alla är låsta. Vi kan inte göra någon egen ny landstingsupphandling i Västmanland.

Ska man vänta eller är det bättre att betala vaccinationen själv om man har råd?

– Det bästa är förstås om flickan kan få sina tre vaccinsprutor innan hon har debuterat sexuellt. Om hon ska vänta eller betala själv nu beror därför på hur gammal hon är och om hon har haft eller när hon kommer att ha sex.

– Om flickan är under 15 år kan man ofta vänta. Om hon är äldre får man fundera på saken. Vaccinationen ska helst göras innan hon haft sex. Men det är ju en kostnadsfråga och alla familjer kanske inte har råd.

Vilka kommer att vaccineras gratis när det är dags?

– Flickor födda 1999 och senare kommer att vaccineras när de går i årskurs 5–6 via det vanliga barnvaccinationsprogrammet. Flickor 13–18 år får sina sprutor i en så kallad catch up-vaccination. Om vaccinationsstarten drar ut ännu mer på tiden är det möjligt att den övre åldersgränsen kommer att höjas till 19 år.

Är det någon idé för flickor som har haft sex att vaccinera sig?

– Ja. De båda vaccinerna ger skydd mot två eller fyra olika virustyper. Det är osannolikt att en enskild flicka i åldern upp till 18 år har smittats med alla de virustyper som ingår i vaccinet. Däremot skyddar vaccinationen inte mot all livmoderhalscancer. Man räknar med ett skydd på 70 procent av all sådan cancer.

Hur vanligt är det med HPV-infektioner i underlivet?

– Det är den vanligaste sexuellt överförda infektionen. Man räknar med att de flesta sexuellt aktiva ungdomar med mer än en partner kommer att smittas med HPV. För de flesta läker infektioner inom en tvåårsperiod.

Vilka symtom ger HPV-infektionen?

– De flesta får inga symtom av infektionen. Den vanligaste sjukdomen är kondylom, det vill säga vårtor i underlivet.

Vad kostar det för flickor som vill vaccinera sig redan nu?– För flickor som är 13–17 år är vaccinet rabatterat. Det ingår i högkostnadsskyddet för dem och då kostar de tre vaccinsprutorna 1747:50 kronor (Cervarix) respektive 1800 kronor (Gardasil). Dessutom tillkommer kostnaden för själva nålsticken på 450 kronor.

– Om receptet skrivs när flickan hunnit fylla 18 kostar vaccinsprutorna 1747:50 kr (Cervarix) respektive 2680:50 kr (Gardasil). Det är samma kostnad för 10–12-åringar, om deras föräldrar skulle vilja vaccinera dem redan nu. I båda fallen kostar sticken 450 kr.

Vilket vaccin hoppas du kommer att användas, Gardasil eller Cervarix?

– Det finns olika uppfattningar bland svenska experter på vaccinerna och på upphandlingsjuridiken. Jag tycker själv att det viktigaste är att den utdragna upphandlingsprocessen blir klar så att vi så snart som möjligt kan börja vaccinera flickorna.

– Efter kanske fyra år kommer sedan en helt ny upphandling att göras och då är det troligt att vi kommer att kunna välja på vacciner som skyddar mot ännu fler HPV-typer.

Finns det några kända risker med vaccination mot HPV?

– De flesta flickor får inga biverkningar alls. Bland de biverkningar som förekommer är vissa vanligare än andra, till exempel kan stickstället bli rött, ömt eller lite svullet.

– Vissa kan få symtom från magen; illamående, kräkning och diarré, huvudvärk, ömma muskler eller känna sig trötta. Ovanliga biverkningar är yrsel, halsinfektion, en liten förhårdnad vid stickstället eller att området kring stickstället domnar.

Hur vanligt är det med livmoderhalscancer?

– Sedan den gynekologiska cellprovtagningen infördes i Sverige i mitten av 1960-talet har antalet kvinnor som får livmoderhalscancer halverats. Varje år insjuknar knappt 500 svenska kvinnor. Sjukdomen är mycket ovanlig före 25 års ålder. Den är vanligast hos kvinnor mellan 35 och 40 år och hos kvinnor över 75 år.

Sprids via sexuella kontakter

Humant papillomvirus, HPV, är en grupp av över 100 olika virustyper som bland annat orsakar vårtor och där vissa typer är associerade med genital cancer.

Infektionen märks inte hos de flesta som får den och läker ut av sig själv, men några av dem som infekteras har kvar viruset i kroppen och har en ökad risk att på sikt få livmoderhalscancer och även vissa andra ovanligare typer av cancer. HPV sprids lätt vid sexuella kontakter.

Fler frågor och svar om HPV: www.smittskyddsinstitutet.se/vanliga-fragor/

allmanna-vaccinations-

programmet/hpv/

Mer läsning

Annons