Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens Västerås

En stor gurka som nytt kafé på Djäkneberget, pilgrimsleder och en frodig park i stationsområdet à la Rosendals trädgård. Det är en del av västeråsarnas visioner för ett framtida Västerås.

Annons

Kommunens översiktsplan för 2026 har varit ute på samråd. Såväl myndigheter och partier som organisationer, föreningar och privatpersoner har fått säga sitt.

Svensk handel tycker inte att shoppingturismen och handelns betydelse framgår tillräckligt mycket i planen. Erikslund på väster växer samtidigt som de flesta planerade bostäderna finns på öster. Tillgängligheten med bil är därför av största betydelse för handelns utveckling menar organisationen.

Naturskyddsföreningen anser däremot att minskningen av koldioxid ska prioriteras i planen och efterlyser åtgärder för att begränsa externhandelns utveckling.

Svenska kyrkan vill ha vandringsleder eller pilgrimsleder som kan knyta ihop kulturarvet i och omkring Västerås (artikeln ovan).

Centrum är det många som har åsikter om. En person vill att galleriorna i centrum ”slås sönder” och att butikerna vänds mot gatan i stället. En annan önskar att det skapas en park i den östra delen av stationsområdet liknande Rosendals trädgård i Stockholm.

Att gurkstaden Västerås kan få ett nytt landmärke med en stor gurka som kafé, utsikt eller mötesplats på Djäkneberget är också ett förslag.

Kommunstyrelsen fastställer planen nu i juni innan den ställs ut för allmänheten ¿i sommar.

Mer läsning

Annons