Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Seattle till Power Meet

Från Seattle, Washington till Västerås. Power Big Meets mest långväga gäst är troligtvis Al Young. Passande nog har en bil vid namn Roadrunner.

Annons
TILL SVERIGE på 4:e JULI.  Innan Al Youngs Plymouth når Seattle igen kommer den ha gått 1 126 mil bara under Als resa i Europa.

Bilfantasten är 68 år och har aldrig tidigare varit i Sverige. Att Young hamnade på Power Big Meet började med ett radioprogram.

– Jag satt hemma i Seattle och lyssnade på NPR, en radiostation som vanligtvis bara sänder tunga, viktiga nyheter. Men just den dagen pratade de om Power Big Meet och Västerås. Jag tänkte direkt ”vilket land, vilken bilkultur – dit måste jag åka”.

Och så blev det. Med sig till Sverige har Young, förutom frun Vicky, sin helsvarta, eller som amerikanarna kallar det ”murdered out”, Plymouth Roadrunner från 1973. Den har varit i Youngs ägo i cirka tio år och lever upp till sitt namn.

Bilen skeppades över från USA till Holland.

– Innan vi åker hem till USA igen ska vi besöka 15 europeiska länder. Inte mycket av Roadrunnern är original. I stort sett är det bara karossen.

– Jag ville att den skulle vara skön att åka i. Så det mesta är bytt. Bland annat är sätena hämtade från en Mercedes, säger Young.

Den som vill se Seattlebon och hans ekipage får bege sig till Bardahls tält på marknadsgatan på Johannisberg. Någon cruising blir det troligtvis ej för Roadrunnern.

– Det är svårt med trafikstockningar. Man vet aldrig hur länge man blir fast. Men vem vet, jag kanske tar en liten tur ensam, säger Young och skrattar.

Under huven på Youngs Roadrunner ruvar en 5,4 liters V8.
Al visar rutten för Europaresan han ska göra med sin fru.

Mer läsning

Annons