Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad av tingsrättentrots erkänt knivhugg

60-åringen knivhögg en 47-årig kvinna i halsen. Men tingsrätten friar honom från mordförsök. Skälet: drogerna var inte vad 60-åringen trodde.

Annons

Det var i slutet av november som den 47-åriga kvinnan besökte mannen i hans hem på Viksäng. Kvällen slutade med att 60-åringen knivhögg kvinnan i halsen – som klarade sig med en hårsmån.

Mannen har medgivit att han skadat kvinnan, men att han inte minns något av händelsen. Han trodde att drogen i injektionssprutan var amfetamin, men i stället i själva verket var det en annan drog vars effekt han inte kunnat förutse.

Tingsrätten anser att eftersom tester inte kunnat visa några spår av amfetamin i 60-åringens blod är hans historia trovärdig. Ruset 60-åringen hamnade i var därför inte självförvållat och han kan därför inte anses ha uppsåt till att knivhugga kvinnan, skriver tingsrätten i sin dom.

Vice chefsåklagare Stephan Uttersköld är förvånad över domen.

– Jag tycker det är häpnadsväckande. Han är ute efter att droga sig och tar en väldigt hög risk.

Att 60-åringen trodde att drogen var amfetamin tycker Uttersköld inte har någon större betydelse och kommer därför att överklaga domen.

Domen är ovanlig, berättar Mari Hedenborg, chefsrådman vid Solna tingsrätt. Ett så kallat patologiskt rus innebär att en person utan avsikt blivit så berusad att man inte är medveten om sina handlingar. Tidigare har människor friats för att på grund av till exempel sjukdom blivit väldigt berusad på ett sätt som inte gått att förutse. Att en person friats för han trott sig injicera en annan drog har hon dock inte hört talats om.

– Det är väldigt svåra bedömningar, men det finns utrymme för det i lagtexten, säger Mari Hedenborg.

Mer läsning

Annons