Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad från cyklists död

En 23-årig bilist frias från brott efter en 81-årig cyklists död i en trafikolycka på Malmabergsgatan i augusti 2009.

Annons

Det var den 12 augusti 2009 som olyckan inträffade. En 81-årig man från Västerås cyklade ut på ett övergångsställe som korsade Malmabergsgatan söder om bron över E18 och en bil, som kördes av en 23-årig kvinna från Västerås hann inte stanna.

81-åringen fick sådana huvudskador att läkarna på Centrallasarettet inte kunde rädda hans liv.

Åklagaren ansåg att bilisten inte varit tillräckligt uppmärksam och hållit för hög hastighet;

I anslutning till olycksplatsen höll polisen på med hastighetskontroll med laserinstrument och en polisman såg delar av händelseförloppet och vittnade i tingsrätten om att bilen höll en för hög hastighet.

Tingsrätten finner dock att utredningen, bland annat genom polismannens uppgifter, visar att cyklisten svängde ut på övergångsstället mycket plötsligt och överraskande, när bilen bara hade tio meter eller mindre fram till övergångsstället.

Därmed hade inte en normal hastighet kunnat förhindra olyckan, enligt tingsrätten.

Rätten finner därför att kvinnan inte ”i väsentlig mån” brustit i uppmärksamhet och därigenom kan hon heller inte dömas för vårdslöshet i trafik.

Eftersom cyklisten oväntat svängde ut på övergångsstället på en tätt trafikerad väg på ett sätt som en bilist inte rimligtvis kunde förutse frias kvinnan också från vållande till annans död.

Mer läsning

Annons