Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friad från Svanåbrand

Den 28-årige man som åtalats för att ha tänt eld på en villa i Svanå den 7 augusti frias helt av Västmanlands tingsrätt.

Annons
Villan var övertänd när polis och brandkår kom till platsen.

Tingsrätten finner att det inte gått att fastställa hur eller när branden började, som ödelade tremiljonersvillan. Åklagaren har presenterat en omfattande bevisning som enligt åklagaren pekade på att 28-åringen anlagt branden.

Tingsrätten underkänner denna bevisning och menar att den ”inte nödvändigtvis måste ges den tolkningen som åklagaren gjort”.

Bevis som exempelvis att 28-åringen enligt ett vittne skulle ha luktat rök underkänns, varken polis eller personal på SKL som analyserat den misstänktes kläder har anmärkt att de luktat rök.

En häktesvakt som vittnat om att han hört 28-åringen säga att han eldat upp huset. Även detta vittnesmål menar rätten att man bör tolka med försiktighet, eftersom 28-åringen nekat i samtliga förhör och att häktesvakten kan ha varit påverkad av att han trott att 28-åringen hade erkänt i ett tidigare förhör.

Ett vittne hörde 28-åringen säga ”förlåt mig”, och trodde då det gällde ånger över den anlagda branden. Tingsrätten finner att det lika gärna kan tolkas som en ursäkt för att han samma natt kört bil berusad.

Inte heller att 28-åringen i ett tidigt förhör undrade om han behövde försvarare ska enligt en enig tingsrätt tolkas som något slags indirekt medgivande av skuld. Tingsrätten menar att det inte var underligt om 28-åringen i det läge han befann sig – han hade fått besked att huset brunnit ner och att han skulle in till polisen för förhör – frågade en insatt person om han skulle behöva advokat.

Tingsrätten anser också att tiden från det att 28-åringen lämnat platsen till dess att den välutvecklade branden upptäcktes är så stor att det åtminstone ger en teoretisk möjlighet att någon annan kan ha anlagt branden.

Sammantaget frias alltså 28-åringen från såväl brott som kravet att betala skadestånd.

28-åringen satt inlåst från strax efter branden till den 4 oktober då rättegången avslutats och rätten hunnit sammanträda. Den friande domen var därför väntad eftersom han med stor sannolikhet annars kvarblivit i häkte.

Det är ännu inte känt om åklagaren eller målsägandebiträdet tänker överklaga domen. Ett överklagande till Svea hovrätt ska i så fall göras före 8 november.

Mer läsning

Annons