Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt med skräp på tomten  - ägaren håller sig undan

I åratal har en tomt på Brandthovda varit nedskräpad med gamla bilar, kylskåp och bensindunkar. Kommunen har begärt att tomten ska städas men inget händer. Ägaren går nämligen inte att få tag på.

Annons
Misskött. Tomten är igenvuxen och används som ett upplag för gamla bilar. Trots att flera år har gått har kommunen inte lyckats få kontakt med ägaren. Huset i bakgrunden har ingenting med artikeln att göra.foto: per g norén

VLT har också försökt nå mannen utan att lyckas. Inga telefonnummer finns. Ett nummer som gått till en firma registrerad på adressen har upphört utan hänvisning.

Huset ser inte bebott ut. Tre bilar som knappast rullat på länge står uppradade längs med ena husväggen. Gräset växer högt, brevlådan hänger på sniskan. Ringklockan verkar inte fungera. VLT knackar på men ingen öppnar.

Det här har blivit en frustrerande historia för många. För grannarna som får leva med att ha en nedskräpad tomt alldeles inpå den egna husknuten. För delgivningsmännen som aldrig lyckas nå fastighetsägaren. För kommunen som fått en del frågetecken att räta ut.

För hur gör en myndighet i ett sådant här fall när ägaren inte går att nå? Kan man slänga saker utan att ägaren är underrättad? Hur långt får kommunen gå?

För åtta år sedan klagade boende i närheten på nedskräpningen och misskötseln av fastigheten. Det hade redan då pågått ett antal år och grannarna tyckte att det var på tiden att kommunen gjorde någonting åt saken.

Tjänstemän från Stadsbyggnadskontoret besökte platsen. Man såg att tomten användes som ett mindre upplag för förvaring av gamla obrukbara bilar och motorcyklar samt kylskåp och gräsklippare. Utspritt på tomten låg bilbatterier, gasoltuber och bensindunkar. I en skrivelse uppmanades fastighetsägaren att städa.

Sedan gick det några år. Ärendet följdes inte upp. När nämnden på nytt hälsade på vid huset konstaterades att tomten var lika ovårdad som tidigare.

Nya skrivelser författades utan att ägaren reagerade. Efter ytterligare ett platsbesök gjorde kommunen slag i saken. Nu skulle tomten städas från bilar och annat, gräset skulle klippas och ogräset rensas. Var det inte gjort inom ett halvår så fick ägaren snällt lov att betala 60 000 kronor i vite och städa ändå. Så löd byggnadsnämndens beslut 2007.

Det är bara ett problem. Ägaren går inte att nå. Kommunen måste veta att den som äger huset fått ta del av vad som har bestämts.

– Beslutet kan inte verkställas innan fastighetsägaren får det. Vi har skickat rekommenderat brev. Delgivningsmän har varit där. Vi har aldrig lyckats nå fastighetsägaren på något sätt, säger Vesna Kranjec, bygglovschef på stadsbyggnadskontoret.

Fem år har gått sedan beslutet. Hur långt kan ett ärende gå innan ni går vidare och agerar?

– Det finns inga gränser för det. En möjlighet som man sällan använder sig av är att kommunen tar på sig att städa. Men det är inget lätt beslut att gå in på någon annans mark. Och kan man kasta saker som är värdefulla? Det är ett beslut som aldrig har tagits här i Västerås, säger Vesna Kranjec.

Mer läsning

Annons