Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt utvecklad brand i industrihall – tog fart igen vid midnatt

På söndagen började det brinna i en verkstadslokal på Brandthovda i Västerås, i närheten av flera bostadshus. I lokalen fanns bland annat gasoltuber som räddningstjänsten hann få ut innan branden förvärrades.
Släckningsarbetet tog flera timmar.
Strax före midnatt tog branden fart igen.

Annons

Vi sände live från platsen (sammanfattad repris):

Enligt polisen var det förbipasserande som noterade att det kom rök från en industribyggnad vid lunchtid, på Hövdingegatan i Västerås. SOS fick larmet klockan 12.32 .

Initialt verkade branden inte vara omfattande, men när brandmännen lyckades ventilera bort röken visade det sig att det brann i konstruktionen.

– Det var värre än det först såg ut, säger Gunnar Henriksson, som är inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Till en början fanns en överhängande explosions- och spridningsrisk, eftersom det fanns av gasol- och svetstuber i verkstadslokalen. Räddningstjänsten lyckades få ut svetstuberna i ett tidigt skede. Fokus blev också att rädda en husbil från lågorna – dels för dess höga värdes skull, men också för att den innehöll gasol.

– Hade man inte fått ut alla flaskorna hade vi blivit tvungna att spärra av på grund av explosionsrisken, säger Gunnar Henriksson.

Här bärgas husbilen ut från garaget. Foto: Justus Krecker/läsarbild

Styrkor från tre brandstationer kallades till adressen och tillsammans angrep de branden från flera håll. Släckningsarbetet tog flera timmar. Byggnadens plåttak försvårade arbetet och brandmännen blev tvungna att lyfta bort det för att komma åt att släcka.

– Det är ett litet vindstak som är lagt ovanpå och det är där det har brunnit. Det är svårt att komma åt det utifrån. Det är inte så stor nytta att släcka med vatten på plåttaket eftersom det rinner av. När vi fick undan det kom vi åt takkonstruktionen ordentligt och då gick det snabbt att släcka, säger Gunnar Henriksson.

Vid 19.40 kunde de sista brandmännen lämna. Efter det blev det ägarens ansvar att bevaka resterna av byggnaden för att se till att inte det flammade upp på nytt.

Under söndagen fanns det ingen vetskap om hur branden startade. Polisen har spärrat av det som är kvar av byggnaden för att utreda orsaken.

– Vad jag förstår rasade taket in på byggnaden, så det är inte så mycket kvar av den. Teknikerna får själva avgöra om det är möjligt att genomföra en teknisk undersökning och den kommer i få fall ske när det är utan risk. Det kan ta upp till en vecka innan det är så pass svalt på brandplatsen att man kan gå där utan att bränna sig, säger Ivan Åslund, som är befäl vid polisens länskommunikationscentral.

Det finns ingen misstanke om att branden var anlagd.

Vid 23.41 inkom ett nytt larm om att det brann på samma adress.

Elden hade tagit sig igen och tre enheter från räddningstjänsten fick rycka ut för att slå ner lågorna.

Knappa timme senare kunde man lämna platsen.

Det var dock inte sista utryckningen; vid 08.30 på måndagen var det dags igen. Den här gången pyrde det lite från brandresterna. Räddningstjänsten ryckte ut och påförde vatten så att röken inte skulle utvecklas till öppna lågor.

Eftersom branden flammat upp flera gånger har någon teknisk undersökning inte kunnat genomföras.En sådan kan göras först när brandhärden är så kall att den kan undersökas utan risk.

TV: Hör intervjun med räddningsledare Fredrik Eriksson.

TV: Hör intervjun med polisinsatschef Roger Gustavsson:

Mer läsning