Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Wikström lämnar regeringen

Artikel 3 av 15
Regeringskrisen i juli 2017
Visa alla artiklar

Gabriel Wikström (S) lämnar regeringen. Enligt statsminister Stefan Löfven lämnar Wikström på egen begäran.

Annons

Gabriel Wikström från Västerås lämnar regeringen.

Vid presskonferensen på torsdagen sade statsminister Stefan Löfven att Gabriel Wikström begärt bli entledigad från sitt uppdrag som folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, av hälsoskäl.

Annika Strandhäll tar över ansvaret för sjukvård, socialförsäkringar, folkhälsofrågor och idrott. Hon får titeln socialminister. Som socialförsäkringsminister har hon haft ansvaret för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor medan Gabriel Wikström varit sjukskriven.

Det var i maj i år som han sjukskrev sig för stressrelaterade symtom. Han sade då att han haft känningar en längre tid och att det accelererat. Målet var då att återhämta sig och försöka komma tillbaka efter sommaren.

Som minister blev Gabriel Wikström uppmärksammad på flera sätt. Tidskriften Dagens Medicin utsåg honom till personen som har mest makt över sjukvården i Sverige. Samtidigt fick han kritik från några som tyckte att "det händer för lite". På det svarade han att sjukvården fått stora resurstillskott.

Han väckte också uppseende när han talade om att det inte går att utesluta en fettskatt, men drev inte frågan vidare. Han har också drivit frågan om att få ned rökningen.

Gabriel Wikström är uppväxt i Riddarhyttan och bor i Västerås. Här har han bland annat varit ledamot i kommunfullmäktige. Där slutade han när han utsågs till ordförande i SSU.

Innan han utsågs till minister i Stefan Löfvens regering var han ordförande i SSU. Till den posten valdes han 2011.

I april förra året valdes till ordförande för socialdemokraterna i Västmanland. Han tog över posten från riksdagsmannen Olle Thorell.

Alla artiklar i
Regeringskrisen i juli 2017
Annons