Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Wikström om hur politiken gjorde honom sjuk: "Jag sov kanske 18 timmar om dygnet"

I en intervju med P1 berättar den tidigare folkhälsoministern Gabriel Wikström om sin utmattningsdepression. Det är svårt att leva ett vanligt liv som högt uppsatt politiker, berättar han: "Politiken är som många andra delar av samhället fortfarande anpassad efter att det ska vara medelålders, vita män med full service hemma som engagerar sig", säger han.

Annons
Arkivbild: Rune Jensen

Det måste ske systemförändringar inom politiken, liksom i övriga samhället, för att undvika att människor drabbas av utmattningsdepressioner. Det är en av slutsatserna som Gabriel Wikström drar i P1-morgons intervjupod.

– Politiken är som många andra delar av samhället fortfarande anpassad efter att det ska vara medelålders, vita män med full service hemma, som aldrig har behövt känna ett huvudansvar för familj och hem, som ska vara engagerade, men så ser det inte längre ut. Det måste också visa sig i förändringar i politiken, säger han.

Det var i maj 2017 som folkhälsoministern Gabriel Wikström sjukskrev sig från sin tjänst, efter att ha drabbats av utmattningsdepression. Han hade då haft känningar under en längre tid som kommit smygande. I efterhand har han insett att han borde ha lagt mer tid på återhämtning för att undvika att bli sjuk.

I dag mår han betydligt bättre.

– Det har varit en resa – från att ha sovit kanske 18 timmar om dygnet första tiden efter att jag blev sjukskriven till att i dag i princip fungera fullt normalt.

Läs också: Gabriel Wikström (S) om avhoppet från regeringen: "Jag har tänkt på det en längre tid"

Den 27 juli lämnade han regeringen på egen begäran. Att återgå till en tjänst som minister ser han inte som ett alternativ:

– Inte just nu, säger han till P1-morgon.

Vidare berättar han att politiken är svår att förena med ett vardagligt liv som småbarnsförälder. Många högst uppsatta politiker drabbas på ett eller annat sätt av stressyndrom, menar Gabriel Wikström.

– Det är många som försöker balansera det här och lyckas till stora delar. Men med den 24/7-inställning som finns kring politiken, då man alltid ska vara beredd att svara på frågor från media eller rycka in i kriser och så vidare, tror jag inte att det går att leva ett normalt liv fullt ut. Det tycker jag att man ska vara ärlig med, säger han.

Läs också: Gabriel Wikström klättrar i S-toppen

Men politik är något som han fortfarande brinner för. Han vill gärna fortsätta att ägna sig åt det i framtiden, om än på en annan nivå.

Det finns flera jobberbjudanden att välja på, men Gabriel Wikström har ännu inte bestämt sig för vad som ska bli hans nya tjänst – det beslutet tänker han ta vid årsskiftet. En sak är i alla fall säker när det kommer till hans vision om framtiden:

– Jag kommer att ha mer tid med min familj, säger han.

Gabriel Wikström är född i Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun och bosatte sig senare i Västerås där han har varit kommunpolitiker. Kort efter att han lämnade regeringen avsade han sig också ordförandeposten för Socialdemokraterna i Västmanland.

Lyssna på hela intervjun med Gabriel Wikström här.

Läs också:

Minister kallade SD för rasistiskt parti – polisanmäldes av SD-politiker

För Plus-kunder och prenumeranter:

Allt fler sjukskrivs av stress – psykologen om symptomen och hur du stoppar dem i tid

Mer läsning

Annons