Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gatukök rivs för bostäder

Ikano fastigheter vill bygga cirka 90 nya bostäder på Karlsdal. Det innebär bland annat att gatuköket Prelatens byggnad måste rivas.

Annons

Som VLT berättat tidigare handlar det om en förtätning av kvarteren Skalden och Engelbrekt vid Norra Ringvägen.

Stadsbyggnadskontoret tycker att byggplanerna ”tillför kvarteren och stadsbilden kvalitéer som stadsmässighet, tydliga stadsrum och skyddade bostadsgårdar”.

Där bostadshusen är tänkta finns i dag tre stora parkeringar, två består av grus och en av asfalt. På en plats finns markföroreningar.

Ikano vill bygga cirka 90 lägenheter, hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter. Husen blir fyra och fem våningar höga.

Ett problem är trafikbullret på den hårt trafikerade Norra Ringvägen, med cirka 10 500 fordon per dygn.

Detaljplanen innehåller även lokaler för kontor och handel. Om gatuköket Prelaten kan få en ny lokal i området är oklart.

En del av dagens p-platser försvinner och med fler boende ökar behovet av p-platser. Parkeringshuset vid gamla brandstationen ska därför byggas på med två våningar och de planerade husen i hörnet Lovisebergsvägen och Nygårdsgatan får bilgarage i källaren.

Eftersom fler gående och cyklister väntas passera Norra Ringvägen så planeras en så kallad säker passage. Det innebär en avsmalning av Ringvägen till ett körfält i vardera riktningen.

Byggnadsnämnden har beslutat skicka detaljplanen på samråd för att få synpunkter på förslaget. Planen beräknas bli antagen i augusti i år.

Mer läsning

Annons