Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränden som ligger granne med framtiden

Solceller, smart elnät och en mobilapp som ger hyresgästen möjlighet att se sin elförbrukning. Välkommen till energisnåla Framtidsgränd.

Annons
Strålande framtid. 2011 inredde Mimer en enstaka lägenhet på Vallby och målade där upp en vision om framtidens sätt att bo. Nu prövar man några idéer därifrån i större skala. Mimer har bland annat satsat på solceller på balkonger och fasader – något som gläder Eva Favaro och Mikael Söderberg på Mimer.

Framtidsgränd kallar Mimer huset med de 19 lägenheterna på Vallby. Gatuadressen är fortfarande Allmogeplatsen 25–29. Denna vecka är det inflyttning och på fredag invigning.

Natalie Thunberg är en av hyresgästerna. Hon har just flyttat hemifrån och räknar med att använda de olika energibesparande finesser som finns i hennes 35 kvadratmeter stora etta.

– När jag sökte lägenhet kände jag inte till projektet, men jag tycker att det verkar bra. Borta-hemmaknappen använder jag hela tiden, konstaterar hon efter mindre än en vecka i lägenheten.

Det är en slags huvudströmbrytare som sitter direkt innanför ytterdörren och styr tre elkontakter.

För Natalies del betyder det att tv:n aldrig står på standby, att mobilladdaren inte drar ström när hon är borta och som en bonus: att hon aldrig behöver riskera att glömma strykjärnet på.

– Det ska vara lätt att göra rätt, säger Mikael Söderberg som är Mimers teknik- och miljöchef.

Mimer har inrett lägenheterna med målet att få de boende att använda mindre mängd energi, och att styra sin användning till tider på dygnet då energin är billigare och inte belastar miljön lika mycket med koldioxidutsläpp.

Därför har hyresgästerna ett abonnemang som mäter och debiterar elförbrukningen timme för timme. Även vattenförbrukningen mäts individuellt, något Mimer redan har i flera av sina vanliga lägenheter.

En förutsättning för mycket av tekniken är det så kallade smarta elnät som finns i lägenheterna.

Det gör att hyresgästerna kan hålla kontroll på sin elförbrukning via en app i mobiltelefonen och från mobilen även reglera den så kallade Borta-hemmaknappen.

På sikt hoppas Mimer kunna koppla fler funktioner till det smarta elnätet och till appen. Exempelvis skapa en så kallad semesterknapp som gör det lätt att sänka temperaturen och dra ner ventilationen när ingen är hemma.

Men Mimer är så tidigt ute att alla möjligheter som det smarta elnätet kan ge inte är möjliga att nyttja än.

Exempelvis väntar man på att vitvaruproducenter ska få fram en diskmaskin som kommunicerar direkt med elbörsen Nord Pool och startar disken när priset är som lägst.

Framtidsgränd slår också ett slag för solenergi.

På flerfamiljshusets södra fasad och balkonger sitter solcellspaneler som ger el till lägenheterna. Upp till 20 procent av hushållselen skapas där, enligt Mikael Söderberg – el som är gratis för hyresgästerna.

Framtidsgränd är ett tvåårigt projekt som Mimer kommer att följa noggrant. Det som blir lyckat här kan dyka upp storskaligare hos Mimer, säger Eva Favaro som är marknadschef.

Smart teknik. Varmvatten kostar. Kranen i Natalie Thunbergs etta anger temperaturen. Bra också för att inte bränna sig.
Grönt är lagom. Kranen lyser efter hur varmt vattnet är. Blått, grönt eller rött. Duschar man länge blinkar handtaget.

Hyresgäster får utbildning

Mimer och Mälarenergi står bakom det tvååriga projektet Framtidsgränd.

Målet är att få till en klokare energianvändning. Det ska dels ske genom modern teknik, dels genom att få hyresgästerna att bli mer medvetna om sin egen möjlighet att sänka förbrukningen genom att ändra rutiner och beteenden. I projektet ingår en interaktiv utbildning av hyresgäster och även en tävling där hyresgästerna ska tävla om att spara el.

Källa: Mimer

Mer läsning

Annons