Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsklippare med en hästkraft

Tänk dig en häst som travar runt och klipper gräset i Vasaparken. Det kan bli verklighet om Västerås stad nappar på Centerpartiets förslag.

Annons
Hans Johansson i Västerås kan tänka sig att klippa gräset. Han har länge försökt få kommunen att tänka om.

C har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att hästar ska kunna användas för gräsklippning, park- och skogsskötsel i Västerås.

– Hästar ska kunna hjälpa till i Vasaparken bland annat. Vi ser det som ett både praktiskt och trevligt inslag i stadsmiljön som kan vara till både nytta och glädje, säger Mikael Palmqvist, ordförande i Centerpartiet i Västerås.

Förutom att fungera som ett miljövänligt sätt att klippa gräs ska hästarna även ge stadsbor som kanske aldrig sett en häst i arbetet en upplevelse.

– Det ska vara en del av stadsbilden och kunna ge en bra bild av Västerås även för turister. Att här finns det moderna med skyskrapa och högteknologi men också det här som är en del av det som varit tidigare, säger Mikael Palmqvist.

Fungerar det att ha hästar i arbete i stadsmiljö med alla bilar och människor?

– Ja, vi har sett det fungera i andra städer där det är uppskattat. Genomför vi det här så ska det vara seriöst och fungera med alltifrån hästspillning till säkerhet.

Hästägaren Hans Johansson har en längre tid försökt förmå kommunen att börja med hästgräsklippare. Han skulle gärna själv ställa upp och köra.

– Kul att det är på gång. Det är miljövänligt och folk skulle säkert uppskatta det. I Malmö har de hållt på med det här längst och där har det blivit lugnare i parken efter att de börjat köra med häst, säger Hans Johansson.

Mer läsning

Annons